Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Souboj : (Pojedinok)

Aleksandr Ivanovič Kuprin

J. Otto | 1911

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 387
Jazyky: česky
Překladatel: Vincenc Červinka
Edice: 911915. svazek ed. Světová knihovna 482x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 13. října 2017 14:47
Číslo položky: 18350

Nejvýznamnější dílo předního ruského spisovatele z konce 19. a počátku 20. století vyšlo poprvé r. 1905, ve dnech katastrofální porážky carského Ruska ve válce s Japonskem. Děj se odehrává v zapadlém garnisonním městečku, kde carská posádka prožívá ubíjejíci nudu vojenského života. Hrdina románu, důstojník Romašov, si uvědomuje nesmyslnost vojenského drilu a snaží se z počátku najít ke svým podřízeným lidštější vztah; nemá však dosti síly ke vzpouře...

- Spisovatel vyslovil v románě nenávist a odpor k nadutým, nevzdělaným a bezcitným důstojníkům i soucit s jejich ponižovanými a mučenými oběťmi, jako jsou Tatar Šarafudtinov nebo prosťáček Chlebnikov, dohnaný na pokraj sebevraždy. Otřásající obraz vojenského života vytvořil Kuprin na podkladě vlastních zkušeností a zážitků, jež získal v mládí, kdy jako absolvent kadetní školy sloužil několik let v carské armádě.

Komentáře ke knize
Aleksandr Ivanovič Kuprin

Alexandr Ivanovič Kuprin, rusky Александр Иванович Куприн byl ruský spisovatel tatarského původu, autor novoromantických a psychologických próz odehrávajících se buď v exotickém prostředí, nebo na jihu Ruska. K nejznámějším patří novely Jáma a Souboj. Granátový náramek zfilmoval roku 1965 Mosfilm, režii měl Abram Room. Novela Jáma vyvolala skandál tím, že pojednávala o prostituci. I Lev Tolstoj novelu kritizoval za přílišný naturalismus. Souboj zase vyvolal odpor carské armády, neboť realisticky popisoval život v ní, který Kuprin velmi dobře znal. Sám vystudoval vojenskou akademii a byl několik let profesionálním vojákem. Alexandr Kuprin v dopise své ženě přiznal, že název Souboj zvolil proto, že v novele vyzval na souboj carskou armádu, která "mrzačí duši a ubíjí v člověku to nejlepší". Nástup bolševiků roku 1917 vnímal rozporuplně. Pocházel ze šlechtické rodiny, která však zchudla již v 19. století. Přátelil se s Maximem Gorkým, Lenina obdivoval a dokonce se s ním sešel a připravil na jeho žádost plán reforem venkova, zároveň ho však zneklidňovaly některé tyranské postupy zejména tajné policie. Nakonec, když se během občanské války dostal na území bělogvardějců, se rozhodl z Ruska odjet. V letech 1919 – 37 žil v exilu, nejprve krátce ve Finsku a poté ve Francii. Snášel ho však velice těžce. Žil v chudobě, chronické nostalgii a propadl alkoholismu. Na závěr svého života se proto vrátil do Sovětského svazu. Byl uvítán a opečováván oficiálním Svazem spisovatelů. Všechna svá hlavní díla vytvořil před rokem 1919. Jeho dílo překládali do češtiny např. Libuše Baudyšová, Zdeňka Psůtková, František Zpěvák a další. Je pochován v Sankt-Petěrburgu.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více