Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Sokrates

Josef Toman

Československý spisovatel | 1975


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 485
Jazyky: česky
Edice: Žatva 521x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 22-078-75
Vydáno v: Praha
Náklad: 55 000 ks
Poznámka: obálka Zdenek Seydl
Vystaveno: po 10. ledna 2022 9:47
Číslo položky: 265629

Kniha Sokrates vypráví nejen o životě proslulého filozofa, ale i o dobových skutečnostech – zejména o rozkvětu řecké polis – Athén, Sokratova domova, pod Periklovou vládou. Zcela přirozeně působí v příběhu řecké pojmy, olympští bohové a popis každodenního života Athéňanů, při četbě se tak tehdejší prostředí dostává člověku pod kůži. Hlavním tématem knihy je průběh života navenek prostého myslitele, se kterým souvisí jeho přátelé i odpůrci, rodina (dozvíte se, proč se Sokratovi říkalo „Porodní bába“ a že Xanthippa nebyla ve skutečnosti tak zlá, jak se traduje), veřejný a politický život polis a především Sokratovy myšlenky a úvahy, jež zapsal po jeho smrti Platón. Forma historického románu a vkusný styl autorů činí z filozofova života napínavý, poučný a velmi přívětivý příběh, k němuž však patří i závěrečné nařčení a odsouzení k smrti.

Na pozadí široce komponovaného obrazu Řecka v 5. století před n. l., postihujícího „zlatý věk“ Řecka i dobu úpadku Athén, líčí autor životní osudy starořeckého filozofa od narození až po trest smrti otrávením. V románovém ději,seznamujícím i s řadou historických postav, jako jsou filozofové Anaxagorás, Platón, Sokratovi žáci, státník Periklés, sochař Feidiás, tragičtí básníci Sofoklés, Eurípidés aj., se promítá politické střetávání demokratů a oligarchů a obrážejí se i situace a problémy dnešního světa.

Vysvětl.: Zuzana Vaněčková

Komentáře ke knize
Josef Toman

Josef Toman byl český spisovatel, básník a dramatik. Po studiu na reálném gymnáziu v Praze a v Rokycanech vystudoval obchodní akademii v Praze . V letech 1920–1921 pracoval na velvyslanectví v Římě a poté u obchodní firmy v Palermu. Po návratu do Prahy působil v letech 1923–1945 ve Spolku výtvarných umělců Mánes, podílel se na činnosti Československé filmové společnosti a v Klubu moderních spisovatelů Kámen. Mezi roky 1945–1953 pracoval na ministerstvu osvěty a informací. Poté odešel do invalidního důchodu a věnoval se literatuře. Jeho manželkou byla Miroslava Tomanová také spisovatelka a spoluautorka několika jeho děl. Publikoval v řadě novin a časopisů např.: Cesta, Topičův sborník, Literární noviny, Lumír, Lidové noviny, Tvorba, U Blok, Právo lidu, Rudé právo, Národní práce, Panorama, Zemědělské noviny. Byly vytvořeny filmové, divadelní i rozhlasové podoby několika jeho děl.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet