Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Sokolovo - Ve stínu propagandy

Jiří Klůc

Svět křídel | 2016


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 256
Jazyky: česky
Edice: 209. svazek ed. Svět křídel 40x
Vydání: Svět křídel (209.)
ISBN: 978-80-87567-85-2
Náklad: 700 ks
Poznámka: obálka Jiří Souček
Vystaveno: po 7. února 2022 10:49
Číslo položky: 277743

Kniha přináší dosud neznámé informace týkající se prvního bojového vystoupení čs. vojáků na východní frontě u Sokolova v březnu 1943.
V první části knihy je hlavní důraz kladen na počátky odboje v Polsku, internaci Čechoslováků v SSSR a zejména na vojenské a politické pozadí organizování Československé vojenské jednotky v Buzuluku a boj o Sokolovo. Kniha podává také první ucelený přehled detailního popisu nasazení nepřítele - vojáků 6. tankové divize Wehrmachtu a jejich ztrát. Autor se věnuje i otázce čs. zajatců.
Ve druhé části se zabývá poválečnými osudy bojovníků od Sokolova nebo odkazem boje o Sokolovo nejen v armádě, ale i v kultuře. Přibližuje i personální a propagandistické spojitosti se západočeským Sokolovem, který byl přejmenován z německého Falknov na český název právě u příležitosti 5. výročí bitvy u Sokolova.
Knihu doplňují bohaté přílohy a přibližně 250 převážně nepublikovaných fotografií. Autor využil domácích i zahraničních archivních materiálů, aby podal co nejpřesnější obraz bitvy.

Komentáře ke knize
Jiří Klůc

Narodil se v roce 1996 v Karlových Varech. Dětství strávil v západočeském Sokolově, jehož název odkazuje na bitvu u Sokolova, která výrazně ovlivnila jeho budoucí publicistickou činnost. Odmaturoval na gymnáziu v Ostrově, následně nastoupil studium dějepisu a základů společenských věd na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se příběhy příslušníků československé zahraniční armády za druhé světové války, příběhy Němců – antifašistů, historií vojenské hudby a regionálními dějinami Sokolovska. Snaží se formou odborných i populárně-naučných článků veřejnosti přiblížit osudy našich předků, které zůstaly neprávem zapomenuty, ať už tím, že byli nuceni emigrovat či je zkrátka komunistický režim vymazal z historie. Věnuje se rovněž přednáškové činnosti. Zvítězil v evropské historické soutěži Eustory, ve Středoškolské odborné činnosti v oboru historie. Získal cenu časopisu Dějiny a současnost , Asociace učitelů dějepisu ČR a řadu dalších ocenění. www.jirikluc.cz

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu