Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Slovník filozofických pověr

Józef Maria Bocheński, Joseph Maria Bochenski

2000


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 139
Jazyky: česky
Překladatel: J Mlejnek
Edice: 7. svazek ed. Reprint 8x
Vydání: Reprint (7.)
ISBN: 80-200-0841-1
Poznámka: obálka Tomáš Řízek
Vystaveno: so 3. dubna 2021 1:47
Číslo položky: 167814

Jósef Maria Bocheński, světově známý polský filozof a politolog, ve své originální knize poukazuje na řadu předsudků, lží a pověr, jež si u nás donedávna činily nárok na výsadní postavení. Některé pověry podle jeho výkladu vznikají následkem popírání faktů, jiné, jako například astrologie, vyplývají z nerespektování elementárních metodologických zásad, a ještě jiné vznikají v důsledku matení pojmů. Odpovědnost za tento stav nese podle Bocheńského přístup převážné většiny novověkých filozofů, kteří na rozdíl od starších filozofů podceňují jazykovou analýzu a zapomínají, že za filozofickými pojmy se neskrývá nic jiného než prosté významy slov. Autor připomíná, že posláním filozofa není nic menšího, než být „obrazoborcem z povolání”. Nemíní tím žádný laciný skepticismus, ale především umění říkat v pravou chvíli pravdu, jež jde často světu proti srsti. Vzhledem k autorově vtipu a erudici tak může Slovník filozofických pověr splnit pro mnohé čtenáře poslání malého úvodu do filozofie.

Vydání v tomto překladu 3., v nakladatelství Academia 1. - jako reprint druhého vydání v českém jazyce (Nakladatelství AETERNA, Praha 1993)

Komentáře ke knize
Józef Maria Bocheński

* 30. 8. 1902 – † 8. 2. 1995 Filosof a politolog Józef Maria Bocheński se narodil v Polsku. V odborném světě si získal mezinárodní uznání jako badatel v oblasti logických zákonů. Od r. 1945 byl profesorem katolické univerzity ve Freiburgu, kde vedl také Východoevropský institut. Jako hostující profesor působil na řadě univerzit v Evropě, Jižní Americe a Africe a za svůj přínos v oblasti symbolické logiky získal pět čestných doktorátů. Není tedy divu, že jeho propedeutické knížky, vysvětlující současnou filosofii a její metody, Evropská filosofie přítomnosti a Metody současného myšlení , se dočkaly značného ohlasu. Přímo světovým bestsellerem se však stala útlá knížka Cesta k filosofickému myšlení . Sám sebe řadil mezi aristoteliky , které obohatil přístupem analytické filozofie , snažící se odstranit filozofické nedorozumění aplikací přísné logiky. V roce 1970 získal diplom pilota a do roku 1983 podnikl 2053 letů.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více