Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Skleněná cela

Patricia Highsmith

Paralela 50 | 1993


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 224
Jazyky: česky
Překladatel: Eva Kondrysová
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-901514-0-X (brož.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Edvard Munch
Vystaveno: st 18. května 2022 17:28
Číslo položky: 334268

Do prostředí jižanské věznice ve Státech nás zavádí hlavní hrdina, který je neprávem zatčen a odsouzen na šest let.

Ve věznici panuje brutální násilí. Po vypršení trestu se sympatický hrdina ocitá na svobodě s pocitem, že společnost mu dluží šest let života a stává se bestiálním vrahem. V této knize předchází trest zločinu a zločin je pak jen přímým důsledkem trestu.

Skleněná cela je autorčiným osmým románem. Brzo po jeho vzniku odborníci poznali, že nejde – v rozměrech století – o nic menšího než o protimluv k Dostojevského Zločinu a trestu, pojednaný ovšem stylistickými prostředky naší doby – od všudypřítomné nejistoty a strachu, až po brutální sondy do duše takzvaných počestných lidí. Je to Dostojevský naruby: trest předchází zločinu, zločin je přímým následkem trestu, a ne naopak.

Líčení jižanské věznice ve Státech a portréty jejích chovanců nás připraví o poslední iluze, pokud jsme ještě nějaké měli, o systému, lidech, a dokonce hrdinovi samém. Přesto však několikanásobný vrah Phil Carter s ovázanými palci a zrohovatělou hranou ruky (bude ji potřebovat ke svým smrtelným úderům), si získá čtenářovy sympatie. Právě tohle nás nad knihami Patricie Highsmithové překvapuje nejvíc: naše vlastní reakce.

Věnování knhy zní: „Mému drahému kocourkovi PAVOUČKOVI, narozenému na Palisadách u New Yorku, nyní pobývajícímu v Positanu, který se mnou sdílel mou celu po většinu těchto stránek.“

Komentáře ke knize
Patricia Highsmith

Patricia Highsmithová, rodným jménem Mary Patricia Plangmanová byla americká spisovatelka. Proslula svými psychologickými thrillery s násilnickým obsahem a prvky černého humoru. Hned ten první, Strangers on a train, proslavil svou stejnojmennou filmovou adaptací z roku 1950 Alfred Hitchcock. Slavnou se stala rovněž postava vraha Toma Ripleyho, která se objevuje v několika jejích knihách, jimž se někdy říká "ripliáda". Z nich nejznámější - opět i díky filmovým adaptacím - je Talentovaný pan Ripley . Literární kritika vede spory o to, zda Highsmithovou vnímat jako představitelku literárního popu, či vážného umění. V mládí psala i komiksy. Knihu The Price of Salt napsala pod pseudonymem Claire Morganová a dlouho se k ní nehlásila, patrně kvůli autobiografickému lesbickému obsahu. Její životopisci ji popsali jako velmi samotářskou, obsesivní, misantropickou, krutou, rasistickou, antisemitskou alkoholičku. Kvůli své sbírce povídek Little Tales of Misogyny byla rovněž obviněna z misogynie. Na své zahradě chovala tři sta hadů.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více