Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Šípková Růženka : Evropské pohádky

Mirko Hanák

Albatros | 1971


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 173, [3]
Jazyky: česky
Překladatel: Václav Cibula, František Hrubín, Marie Kornelová, Gustav Pal...
Vydání: 1. vyd
ISBN: 13-011-71
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Vystaveno: čt 10. listopadu 2022 10:19
Číslo položky: 436108

Evropské pohádky.
Devatenáct nestárnoucích a dětem nejmilejších pohádek o Popelce, Šípkové Růžence, Červené Karkulce, Bajajovi vzniklo z pera slavných evropských pohádkářů Ch. Perraulta, bratří Grimmů, H.Ch. Andersena, z našich B. Němcové aK.J. Erbena. Jsou tu zastoupeny i méně známé příběhy J. Jacobse, G. Nerucciho a P. Ispirescu. Knížce dodávají pravý pohádkový půvab křehké ilustrace M. Hanáka.
Pohádky: Popelka aneb skleněný střevíček-Charles Perrault, Kocour v botách-Charles Perrault, Potrestaná pýcha-Božena Němcová, Princ Bajaja-Božena Němcová, Křesadlo-Hans Christian Andersen, O dvanácti princeznách a zakletém zámku-Petre Ispirescu, Červená karkulka-Jacob a Wilhelm Grimmové, Sněženka a sedm trpaslíků-Jacob a wilhelm Grimmové, Šípková Růženka-Jacob a Wilhelm Grimmové, O dvanácti měsíčkách-Pavol Dobšinský, O třech prasátkách-Joseph Jacobs, Janek a fazole-Joseph Jacobs, Černý býk-Joseph Jacobs, O krásné hadrničce a kouzelném husopasovi-Joseph Jacobs, Zlatá rybka-Alexandr Nikolajevič Afanasjev, Kráska a zvíře-Madame de Beaumont, Pták Ohnivák a liška Ryška-Karel Jaromír Erben, Dlouhý, široký a bystrozraký-Karel Jaromír Erben, Fanta Giro krásná tvář-Gherardo Nerucci. První vydání. Cena knihy v čase vydání: 31.- Kčs.

Komentáře ke knize
Mirko Hanák

Mirko Hanák byl český malíř, grafik a ilustrátor, jenž proslul zejména svými osobitými ilustracemi, litografiemi s přírodními náměty. Námětem jeho kreseb a grafik byla velmi často divoce žijící zvířata pocházející z české přírody. Mirko Hanák patřil mezi české nejúspěšnější ilustrátory knih o přírodě. Určitě k tomu přispěla i místa, kde pobýval. Okolí Turčianského Svatého Martina, v Kroměříži, v Olomouci či prázdniny u babičky ve Skaličce u Zábřehu. Do jeho života zasáhla válka. Jako příslušník „ročníku 21“ byl po dvouletém studiu na Baťově škole umění ve Zlíně povolán na práci v Německu. Pracoval v továrně u Kapfenbergu, odkud o Vánocích 1944 uprchl se svým kamarádem, malířem Čestmírem Kafkou. Po osvobození Československa se přihlásil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, studoval u Josefa Nováka. Domů se teď vracel do Jeseníků, kam se jeho rodiče přestěhovali. Tam měl svůj ateliér a také vlastní revír. Jeho lovy se však stále více měnily v lovy beze zbraní, jeho výpovědí se stala kresba a malba. Ilustroval od přelomu 40. a 50. let a už na počátku spolupracoval také se Státním nakladatelstvím dětské knihy. To už v roce 1951 vydalo pětici knih s jeho obrazovým doprovodem. Velmi brzy se stal známým a oblíbeným ilustrátorem. Získal ocenění v soutěžích Nejkrásnější knihy roku, výroční cenu nakladatelství Albatros, diplom na Mezinárodní výstavě knižního umění v Moskvě, cenu v Citta di Caorle i na Mezinárodním knižním veletrhu v Boloni. Mnoho knih s ilustracemi Mirko Hanáka vyšly také ve Velké Británii, USA, Japonsku, Německu, Belgii, Holandsku, Finsku, Maďarsku, Polsku, Rusku a na Slovensku. Pro Gena Deitche vytvořil cca 700 obrázků pro připravovaný animovaný film Šarlotina pavučinka ,  který se nakonec bohužel nerealizoval a ilustrace skončily v archivu G. Deitche. Dědička z pozůstalosti prodává sporadicky, jeho ilustrace jsou však zastoupeny v Japonsku v Chichiro Iwasaki Muzeu. Nedlou...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet