Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Šest historií prchavého života

Fu Šen, Shen Fu

Plzákovo nakladatelství | 1944


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Volná brož
Počet stran: 199 [2] l. obr. příl
Jazyky: česky
Překladatel: Jaroslav Průšek
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Toyen
Vystaveno: pá 13. května 2022 16:27
Číslo položky: 331954

Šest historií prchavého života je první čínská lyrická autobiografie,Fu-š kterou napsal čínský spisovatel Šen Fu (1763, Su-čou – po roce 1809). Kniha byla napsána na počátku 19. století, roku 1849 byla nalezena a vydána v roce 1877.

Ve své knize popsal Šen Fu v šesti kapitolách (poslední dvě kapitoly jsou ztraceny) svou pestrou životní dráhu, bohatou na tragické události i na chvíle osobního štěstí, své zážitky z cest, osobní i duchovní pocity a snahu o studium taoismu. Jednotícím prvkem knihy je romantická láska mezi autorem a jeho manželkou a smutek z její smrti, takže dílo je prodchnuto jednotnou citovou atmosférou. Název knihy je převzat z básně Li Poa, „prchavý život je jako sen, kolikrát můžeme najít radost v něm?“.

První kapitola knihy líčí krásné okamžiky autorova mladého manželství, druhá jeho různé umělecké a filozofické snahy, třetí obsahuje vylíčení nemoci a smrti jeho manželky a čtvrtá je o jeho toulkách a cestách. Mezi osobní vzpomínky autor vkládá v souladu s klasickou čínskou estetikou lyrické popisy přírodních krás, ale realistické vylíčení soudobých rodinných a společenských vztahů i sevřená kompozice odlišuje tuto knihu od obdobných děl staré čínské literatury.

Grafická úprava Jindřich Pícha.

Komentáře ke knize
Fu Šen

Šen Fu bol čínskym spisovateľom dynastie Čching. Je autorom jednej knihy. Prvej čínskej lyrickej autobiografie Šesť historií prchavého života. Pochádzal zo schudobnenej vzdelaneckej rodiny. Pracoval ako štátny zamestnanec aj ako osobný sekretár. Podnikol niekoľko dlhých ciest po Číne a navštívil aj souostrovie Rjúkjú.Pokúšal sa uplatniť ako maliar,obchodník aj podnikateľ.Svoje zážitky z ciest,osobné aj duchovné pocity a snahu o štúdium taoizmu opísal v šiestich kapitolách uvedenej knihy ,ich jednotiacim prvkom je romantická láska medzi ním a jeho manželkou a smútok z jej smrti.Kniha bola napísaná začiatkom 19. storočia objavená bola až v roku 1849 a vydaná v roku 1877. Dátum autorovej smrti nie je známy.Zomrel niekedy po roku 1809.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat