Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Šántárám

Gregory David Roberts

Domino | 2006

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 768
Jazyky: česky
Překladatel: Tomáš Bicek
Vydání: 1
ISBN: 80-7303-271-6
Vydáno v: Ostrava
Vystaveno: po 2. března 2020 12:49
Číslo položky: 90418

Obsáhlý dobrodružný román australského autora v mozaice dramatických epizod líčí příběh bývalého vězně, který se složitou cestou z australského vězení dostal do Indie a naučil se přijímat tamní rozporuplnou realitu jako svůj vlastní životní styl.

Hrdina po útěku z australského vězení, kde seděl za loupežné přepadení, přilétá do Bombaje s falešnými doklady a bez plánů do budoucnosti. Setkání s bohatou záhadnou Švýcarkou a chudým pouličním průvodcem změní jeho život a zavede ho po krátkém pobytu na venkově do jednoho z městských slumů, kde začne, samozřejmě bez oprávnění, poskytovat zdravotnické služby. Místní lidé v něm vidí spasitele a získává řadu nových přátel. Díky intrikám je však náhle zatčen a bez soudu se ocitá ve vězení. Po propuštění začíná spolupracovat s vůdcem místní mafie a spolu s ním odjíždí na riskantní výpravu do Afghánistánu obsazeného sovětskými vojsky, kam pašuje zbraně. Po strastiplné cestě dojde k zničujícímu souboji, ale také ke konfrontaci hrdiny s mužem, jehož považuje od prvního setkání za svého přítele a druhého otce. Zklamaný, vyčerpaný a zrazený se vrací přes Pákistán zpět do Bombaje, kde uprostřed mafiánského gangu nachází své staré přátele a s jejich pomocí se dokáže vyrovnat se zklamáním a prázdnotou i s heroinovou závislostí, do níž se na čas propadá. Jako poslední závazek k mrtvému na něj čeká ještě splnění posledního nebezpečného úkolu, jímž se vyrovná s minulostí.

Komentáře ke knize
Gregory David Roberts

Gregory David Roberts rodným jménem Gregory John Peter Smith je australský spisovatel proslulý především svým románem Shantaram. Román popisuje jeho desetiletou životní etapu v Bombaji, která následuje po úspěšném útěku z vězení Pentridge Prison v Melbourne. Vyrůstal v chudých poměrech s matkou, která ho ovlivnila svou humanistickou životní filozofií. V mládí se mimo jiné věnoval bojovým technikám. Po rozvodu se svou ženou se nemohl vyrovnat se ztrátou své malé dcery a stal se závislým na heroinu. Aby si opatřil peníze na další dávky drogy, stal se v toce 1977 bankovním lupičem. Přezdívá se mu Building Society Bandit či Gentleman Bandit, vybírá si pouze finanční instituce, které mají odpovídající pojištění, loupí v obleku a ani jako lupič nezapomíná říci prosím a děkuji Věřil, že tak může trochu zmírnit hrubost svých činů, ale jak později v životě uznal, zaměstnanci mu dávali peníze, protože se ho báli. Během loupežných přepadení používal imitaci zbraně. Následný vysoký trest 23 let odnětí svobody měl podle něj souvislost s jeho politickým aktivismem z mládí. Ve vězení zažil mučení od dozorců a po necelých dvou letech utekl přes střechu a přední zeď. V roce 1980 na falešný novozélandský pas odlétl do Bombaje. V roce 1990 byl zatčen v Německu při pokusu o pašování heroinu do země. Německými úřady byl vydán do Austrálie, kde si odpykal šestiletý trest, z toho dva roky na samotce. Podle něho se mu během tohoto období opět podařilo utéci z vězení, ale rozmyslel si to a tajně se do vězení vrátil, odsedět si celou délku trestu znamenalo jistotu, že se po propuštění bude opět moci setkat se svou rodinou. Během tohoto druhého pobytu ve vězení začal psát román Shantaram. Rukopis byl dvakrát zničen vězeňskými dozorci, což představovalo celkem pět let ztracené práce. Po propuštění z vězení začal psát Shantaram potřetí. Název knihy je jméno, které mu dala matka jeho nejlepšího přítele v Indii a v maráthštině znamená Muž míru, neb...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více