Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Salvador Allende

Iosif Romual'dovič Grigulevič, Josif Romualdovič Lavreckij, Salvador Allende Gossens

Mladá fronta | 1977


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 260, [24] obr. příl; 351
Jazyky: česky
Překladatel: Aleš Skřivan, Hana Skřivanová, Aleš Skřivanov
Edice: 1. svazek ed. Životopisná řada 0x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Bratislava
Vystaveno: st 11. listopadu 2020 12:56
Číslo položky: 127119

Životopis představitele Lidové jednoty a chilského prezidenta, který zahynul při generálském puči v září 1973, není pouhou biografií významného jihoamerického politika, ale i obrazem společnosti Chile. Autor sleduje politickoudráhu S. Allenda, jeho úsilí o demokratické a sociální reformy v zemi i nekompromisní boj se silami chilské pravice, podporované ze zahraničí.

Komentáře ke knize
Iosif Romual'dovič Grigulevič

Sovětský specialista na etnografii a historii Latinské Ameriky, historii katolické církve v Latinské Americe a instituci papežství. Aktivista ateistické propagandy.

Salvador Allende Gossens

Salvador Guillermo Allende Gossens, byl chilský lékař, socialistický politik, který mezi lety 1970 a 1973 vykonával funkci 28. prezidenta Chile. Byl prvním marxistou zvoleným za prezidenta v latinskoamerické zemi s liberální demokracii. Allendeho účast v chilském politickém životě trvala téměř čtyřicet let a zahrnovala posty senátora, poslance a ministra. Jako celoživotní oddaný člen Socialistické strany Chile, k jejíž založení aktivně přispěl, se neúspěšně ucházel o prezidentský úřad ve volbách v letech 1952, 1958 a 1964. V roce 1970 vyhrál prezidentskou volbu jako kandidát koalice Lidové jednoty v těsném boji tří kandidátů. Přestože získal nejvíce hlasů, volbu musel potvrdit Kongres, protože žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Jako prezident začal Allende znárodňovat klíčová průmyslová odvětví a započal reformu zdravotnictví a školství, kdy snažil se rozšířovat vzdělání a zlepšit životní úroveň dělnické třídy. Čelil pravicovým stranám, které kontrolovaly Kongres a dále čelil jurisdikci. Dne 11. září 1973 proběhl v zemi vojenský převrat podporovaný CIA. Ve chvíli, kdy vojáci obklíčili palác La Moneda, přednesl svůj poslední projev, ve kterém rezolutně odmítl rezignovat. Později téhož dne spáchal sebevraždu. Po Allendeho smrti generál Augusto Pinochet nepředal moc civilní vládě a v Chile tak vládla vojenská junta, která byla u moci do roku 1990. Vojenská junta rozpustila chilský kongres, pozastavila platnost ústavy a zahájila perzekuci opozice, při které zmizelo nebo bylo zabito asi 3 095 civilistů. Allende se narodil 26. června 1908 v Santiagu de Chile jako syn Salvadora Allende Castra a Laury Gossens Uribe. Allendeho rodina patřila k chilské vyšší střední třídě a měla dlouhou tradici v politickém životě v progresivních a liberálních kruzích. Jeho dědeček byl prominentní lékař a sociální reformátor, který založil jednu z prvních sek...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet