Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

S prázdnou kapsou kolem světa

Paul d' Ivoi, Henri Chabrillat, Paul D'ivoi

Albatros | 1973


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 150
Jazyky: česky
Ilustrátor: Josef Novák
Překladatel: Václav Cibula
Edice: 130. svazek ed. Knihy odvahy a dobrodružství 684x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 13-840-73
Vydáno v: Praha
Náklad: 46 000 ks
Vystaveno: st 26. října 2022 14:13
Číslo položky: 426720

Hlavním hrdinou tohoto románu je mladý pařížský novinář Armand Lavaréde, který se vydá s téměř prázdnou kapsou na dobrodružnou pouť napříč světadíly, aby získal miliónové dědictví. Ale odnáší si ze své cesty daleko víc – poznání, že bohatství ani zdaleka neznamená všechno a že jsou v lidském životě věci a hodnoty mnohem, mnohem důležitější. Musí na své pouti splnit jedinou podmínku, že objede svět vlastně s prázdnou kapsou, protože těch pět drobných mincí, které si smí vzít, představuje skutečně jen o málo víc než děravou kapsu. A protože ten příběh psal právě Paul d’Ivoi, je samozřejmé, že to bude cesta spletitá a plná dobrodružství : Armand cestuje na lodi i v balónu, vlakem i ponorkou, připlete se také do poslední etapy slavného závodu Tour de France, a to všechno absolvuje se svým úhlavním nepřítelem v patách a s přísným průvodcem po boku, protože někdo musí neúplatně dohlížet na splnění základní podmínky.
V českém znění slavného d’Ivoiova románu je tenhle pohled ještě podstatně zdůrazněn, a tak je Armandovo putování s prázdnou kapsou kolem světa čtení nejen napínavé, ale i veselým a humorným.

Komentáře ke knize
Paul d' Ivoi

Vlastním jménem PAUL CHARLES PHILIPPE ERIC DELEUTRE 25. 10. 1856 – 6. 9. 1915 Paul d´Ivoi byl po otci i dědečkovi novinář, a to pařížského Matinu a v Journal des Voyages. Ve svých science fiction mj. předpověděl léčivost rádia, tank, laser či jaderné zbraně. Svébytným napodobením Vernovy série Voyages extraordinaires byly jeho Voyages excentriques. Roku 1894 debutoval v Le Petit Journal první z těchto Divných, respektive Neobyčejných cest = humoristickým románem na pokračování, na jehož textu se vcelku zanedbatelně podílel i jistý Henri Chabrillat…, a který přinesl oběma mimořádný úspěch. Česky je dnes ta kniha známa právě díky KODU a převyprávění Václava Cibuly jako S prázdnou kapsou kolem světa , ale v originále se jmenuje Pět Lavarédových sous. Vliv vernovky Cesty kolem světa za osmdesát dní je tu nepochybný, nicméně titulní hrdina, mladý pařížský novinář Armand Lavaréde vystoupil pak ještě v dalších D´ Ivoiových knihách Lavarédův závodní vůz, Neviditelný nepřítel, Zlatý ostrov nevbo Lavarédův bratranec… V šestém ročníku Dobrodružného světa se také mnozí čeští čtenáři seznámili s poněkud „sousům“ protichůdným d´Ivoiovým románem Za miliony kolem světa . Podobně jako o Armandu Lavarédovi napsal ovšem Paul d´Ivoi později a počínaje Tajemným doktorem i několik románů o chlapci s přezdívkou Cvrček - a podobní uličníci provázejí hrdiny většiny jeho knih, takže třeba v níže zmíněné Honbě za rádiem se zdá být Cvrčkovou obdobou malý pařížský kamelot Jean Brot. Roku 1908 zkrachoval mezikontinentální automobilový závod New York - Paříž, během kterého měly tehdejší vozy i překonat Beringovu úžinu po ledě … Onou sportovní akcí se inspiroval nejen Meliésův film Jízda z Paříře do New Yorku automobilem , ale také d´ Ivoiho román Honba za rádiem, jehož české převyprávění vyšlo Václavu ...

Henri Chabrillat

Henri Chabrillat byl francouzský spisovatel a libretista.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více