Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Rubáš pro slavíka

P. D James

Československý spisovatel | 1983


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 284
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jiří Fixl
Překladatel: Drahomíra Hlínková
Edice: Spirála 415x, 4. svazek ed. Adam Dalgliesh 22x
Vydání: 1
ISBN: 22-006-83
Vydáno v: Praha
Náklad: 90 000 ks
Vystaveno: po 30. ledna 2023 12:25
Číslo položky: 485543

Napínavý příběh ze současné Anglie zavádí čtenáře do nemocničního prostředí a dává nahlédnout do života britských lékařů a ošetřovatelek. V malé nemocnici blízko Lodnýna je skupina adeptek ošetřovatelského povolání svědkem zavraždění kolegyně, na níž je předváděna procerdura zavedení umělé výživy. Co bylo v mléčné tekutině, kdo vraždil, nedošlo k záměně oběti?
Do těchto nezodpověděných otázek přichází další náhlá smrt. Okruh doléhajících otázek se rozšiřuje, postupně se rozkrývají vzájemné vztahy lidí, odhalují se jejich vlastnosti a zároveň zázemí jejich životních osudů. Vyšetřování se soustřeďuje hlavně na ošetřovatelský internát "Slavičí dům", kde obě studentky bydlely. Z výslechu a pozůstalých věcí po obou dívkách vyvstávává pozvolna příběh, který sahá daleko za stěny nemocnice a daleko do minulosti do období druhé světové války. Je uzázkou životní tragédie lidí, kteří se stali spoluhráči ve zlé hře, kterou nevymysleli.

Komentáře ke knize
P. D James

Phyllis Dorothy James, baronka z Holland Parku, OBE , známá jako P. D. Jamesová, byla anglická spisovatelka detektivních příběhů a doživotní členka britské Sněmovny lordů za Konzervativní stranu. Proslavila se hlavně díky detektivním románům s postavou detektiva a básníka Adama Dalglieshe. Narodila se v Oxfordu v rodině daňového inspektora Sidneyho Jamese. Navštěvovala školu v Ludlow a později střední dívčí školu v Cambridgi. Po střední škole začala v Cambridgi pracovat na daňovém úřadě a poté v divadle. Tam se také seznámila se svým budoucím manželem, Connorem Bantry Whitem, se kterým má dvě dcery. Jejich manželství bylo poznamenáno tím, že se u Connora Whita po návratu z války rozvinula psychická porucha a většinu života musel strávit v psychiatrických ústavech. Jamesová rodinu finančně podporovala tím, že pracovala jako úřednice, např. na ředitelství nemocnic. Po smrti svého manžela v roce 1964 začala pracovat na kriminalistickém oddělení ministerstva vnitra, kde zůstala až do odchodu do důchodu v roce 1979. Začala psát v polovině 50. let. První detektivní romány P.D. Jamesové se často odehrávají v prostředí britských státních institucí, jakými jsou zdravotnické a kriminalistické ústavy, jejichž prostředí Jamesová díky své práci dobře znala. Její pozdější romány se většinou odehrávají v uzavřených komunitách, např. v nakladatelství, teologické koleji, na ostrově nebo na soukromé klinice. Typickým znakem všech jejích detektivních románů je komplexní příběh, propracované postavy a posun od čistě detektivního románu k obecné fikci s realistickými prvky. Jamesová se nesoustředí jen na zápletku a odhalení zločince, ale klade důraz na charakteristiku postav, prostředí a na ničivé následky zločinu a jeho vliv na životy všech zúčastněných. Nejznámější část díla P.D. Jamesové tvoří série knih, jejichž hlavním hrdinou je Adam Dalgliesh. V dalších dvou románech je hlavní postavou majitelka detektivní kanceláře Cordelia Gr...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet