Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Róna : sochy a obrazy : [katalog k výstavě, Praha] listopad 1997 - leden 1998

Jaroslav Róna

Galerie hlavního města Prahy | 1997


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 115
Jazyky: česky , anglicky
Ilustrátor: Robert Portel
ISBN: 80-7010-055-9 (brož)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 7. května 2021 13:27
Číslo položky: 179212

Ben Solomon, obyčejný důchodce žijící v Chicagu, na veřejnosti napadne jednoho z nejvýznamnějších chicagských občanů, patrona umění, filantropa a přeživšího z koncentračního tábora Elliota Rosenzweiga. Stařík Elliota obviní z toho, že je ve skutečnosti někdo jiný – nacista jménem Otto Piatek, kterého se krátce před druhou světovou válkou ujali Benovi rodiče a vychovávali ho jako vlastního syna. Benova skandální obvinění nikdo nebere vážně, ani právnička Catherine Lockhartová, která přesto slíbí, že si Bena vyslechne. Postupně se před ní začne rozplétat fascinující příběh o hrůzách válečného Polska, příběh přátelství, lásky, zrady a hlavně obrovské vůle k životu.

Působivý román čtenáře nejen vtáhne do děje, ale také ho donutí zamyslet se nad tím, zda je dnešní svět před tak nespoutaným řáděním přívrženců zla imunní, nebo se stále musíme mít na pozoru a při sebemenším náznaku podobného fanatismu zakročit.

Komentáře ke knize
Jaroslav Róna

Akademický sochař Jaroslav Róna je český sochař a malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf, literát a amatérský herec. Vyrůstal v normalizačních sedmdesátých letech. Když ho nepřijali na výtvarnou školu, odešel jako patnáctiletý do učňovského střediska v Hlinsku, kde se vyučil kožešníkem. Tam se také začal zajímat o dráhu výtvarného umělce, maloval první obrazy a posléze, v osmnácti letech, byl přijat na Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze. Od té doby se nezabýval ničím jiným než výtvarným uměním, literaturou a filmy. Velmi se inspiroval dílem takových umělců, jako byli Edvard Munch, Oskar Kokoschka, Max Beckmann, Egon Schiele, Pablo Picasso. Po úspěšném absolvování střední školy byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze . V roce 1984 ukončil VŠUP diplomovou prací Velký a malý pes, dvojicí rozměrných skleněných zvířecích skulptur v kovové konstrukci . Spolu s přítelem Tomášem Vorlem napsal divadelní hru „Malý nezbeda“. Hru nakonec i sám režíroval a několik let byla uváděna v Branickém divadle pantomimy, kde byla neustále vyprodána. Roku 1987 mu nešťastnou náhodou vyhořel ateliér. Na poslední chvíli vyběhl z hořícího ateliéru a zachránil si život. Téhož roku spoluzaložil výtvarnou skupinu Tvrdohlaví . Uspořádali výstavu v Lidovém domě v Praze 9. Cestoval po Itálii. Vrátil se přímo do samotného dění sametové revoluce , angažoval se v propagačním centru v Mánesu, kde kreslil revoluční letáky. Po krátké revoluční pauze se opět věnoval malířství a sochařství. V roce 1991 pracoval na scénických návrzích pro film Amerika, jenž vznikl na základě knihy Franz...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat