Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Putování za lidovým uměním

Naděžda Filaretovna Melniková-Papoušková

Čin | 1941


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Převazba
Počet stran: 394
Jazyky: česky
Ilustrátor: Alois Moravec
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 26. července 2021 13:13
Číslo položky: 210186

Kniha mluví vroucím hlasem o kultuře našeho lidu, o jeho vnímavé řeči, o jeho uměleckém nadání a krasocitu. Objevuje umělecké hodnoty, uložené v duši lidu a přetavené v tvůrčích dílnách lidových mistrů v díla jedinečné krásy, která jsou a zůstanou základem všeho kulturního cítění a snažení.

Lidové umění má své kořeny v dávné minulosti. Jeho tvůrci odešli na věčnost a zůstavili nám svá díla. V nich a v dílech lidových umělců, kteří ještě tvoří, žije dál naše lidové umění.

Lidové umění má již také četné obdivovatele. K nim patří autorka této knihy, která s citlivým srdcem pro krásy lidového umění podnikala své pouti a pilně objevovala a sbírala jeho poklady. Lidové umění se stalo její láskou, z níž se v této knize horoucně vyznává. Vypravuje o svých cestách za lidovým uměním a za žijícími lidovými umělci, a opravdu stojí za to, abychom v této knize putovali s ní a splatili dluh, který tak dlouho čekal na zaplacení.

Komentáře ke knize
Naděžda Filaretovna Melniková-Papoušková

Naděžda Filaretovna Melniková-Papoušková , rusky: Надежда Филаретовна Мельникова-Папоушкова byla ruská sovětská kulturní historička, folkloristka, autorka publikací z oboru výtvarného umění, etnografie, ruské literatury, překládala z/do ruštiny. Po VŘSR emigrovala, zabývala se hlavně českou historií, historií Prahy a jejím uměním. Byla autorkou historických knih a odborných pojednání. Naděžda Filaretovna Melniková-Papoušková , rusky: Надежда Филаретовна Мельникова-Папоушкова byla ruská sovětská kulturní historička, folkloristka, autorka publikací z oboru výtvarného umění, etnografie, ruské literatury, překládala z/do ruštiny. Po VŘSR emigrovala, zabývala se hlavně českou historií, historií Prahy a jejím uměním. Byla autorkou historických knih a odborných pojednání. Pocházela z gruzínského knížecího rodu. Po ukončení serpuchovského gymnázia absolvovala Vyšší ženské kursy – to již byla provdaná za prvního muže . V Moskvě se seznámila se svým druhým mužem – českým diplomatem Jaroslavem Papouškem, který zde pracoval jako sekretář T. G. Masaryka koncem 1. světové války. V roce 1919 spolu odjeli do Prahy, kde Naděžda pokračovala ve vzdělání studiem slavistiky na umělecké fakultě Univerzity Karlovy . V letech 1922—1925 studovala v Paříži na École du Louvre. Jaroslav Papoušek byl jedním ze zakladatelů protiněmeckého odporu v protektoráru Čechy-Morava, do něhož byla vtažena i Naděžda. Během 2. světové války se účastnila hnutí odporu českých novinářů v čelem s novinářem a historikem Františkem Bauerem. Jaroslav Papoušek byl uvězněn v prosinci 1941 a v lednu 1945 zemřel v koncentračním táboře. Po jeho uvěznění byla zatčena i Naděžda, která byla umístěna v koncentračním táboře Ravensbrück. Přežila a v roce 1945 se vrátila do osvobozeného Československa, kde se dozvěděla o...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet