Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Purkyně ve Vratislavi

Ivan Kubišta, Václav Švarc

Mladá fronta | 1953


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 284
Jazyky: česky
Ilustrátor: Zdeněk Burian
Edice: 29. svazek ed. Veda mládeži 34x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 16. dubna 2021 15:49
Číslo položky: 171455

Dvacet sedm let prožil Jan Ev. Purkyně v tehdejším hlavním městě Pruského Slezska, zde dosáhl vrcholu své vědecké činnosti a evropského věhlasu. Vstoupil na universitu jako řádný profesor fysiologie proti vůli prušáckého profesorského sboru; brzy si však získal lásku a obdiv studentů. Přes nepříznivé poměry budoval novou mikroskopickou techniku a stal se zakladatelem buněčné nauky. Úmorně pracoval, ale nikdy nepřestal být milujícím manželem a dobrý motcem. Neodrodil se své vlasti s horlivě propagoval slovanskou vzájemnost. Založil studentský spolek pro pěstování slovanských dějin a jazyků, nakoupil a opsal mnoho knih pro pražské museum, jeho zásluhou byl jmenován profesorem slovanských dějin a literatury ve Vratislavi Fr. L. Čelakovský. Purkyňovi se dostalo vysokých veřejných poct (čestného členství petrohradské Akademie a j.). Zasloužilý a slavný vrací se v dvaašedesáti letech do Prahy, aby tu vybudoval moderní fysiologický ústav. - Kniha chce beletristickou formou osvětlit význam Purkyňovy osobnosti a zasazuje jeho vědecký a lidský portrét do sociálně politických a myšlenkových skutečností jeho doby.

Komentáře ke knize
Václav Švarc

Václav Švarc se narodil 22.2.1934 v Lužné u Rakovníka a svému kraji zůstal věren: pracoval jako technik v rakovnickém podniku Autobrzdy. Publikoval několik stovek kriminálních a detektivních příběhů i povídek převážně v časopisech

Ivan Kubišta

Narozen 2.10.1899 v Panenských Břežanech, zemřel 27. 11. 1966 v Praze. Filmový herec a režisér, filmový architekt, scenárista a distributor.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více