Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Procházka přes hranice : idylky z cest a jiné humoresky : (první dekameron povídek)

Jaroslav Hašek

Československý spisovatel | 1976


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 674
Jazyky: česky
Ilustrátor: Josef Lada
Edice: 2. svazek ed. Výbor z díla Jaroslava Haška 9x
Vydání: 1
ISBN: 22-107-76
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Poznámka: obálka Milan Grygar
Vystaveno: čt 17. února 2022 14:52
Číslo položky: 283363

Idylky z cest a jiné humoresky.
Procházka přes hranice, první ze tří povídkových svazků vybraných spisů J. Haška, má být především dobrou četbou. Zařazení většího počtu povídek z cest, humoresek o dětech a zvířatech a vzpomínkových cyklů k tomu jistě přispěje. Zejména povídky z cest jsou u Haška nepřebernou zásobárnou pozorování života, které nás plně zaujme.
Povídky z cest, zařazené do tohoto svazku, jsou vybrány z dlouhého časového úseku (1902-1914); nalezneme mezi nimi překvapivě zralé práce začátečnické i mistrovská dílka z pozdějších let.
Základem vydání je u většiny povídek jejich časopisecké znění, u povídek, které vyšly za Haškova života také knižně, toto jejich znění poslední. I v tomto případě však bylo přihlíženo k původnímu časopiseckému otisku; srovnání obou textů totiž prokázalo, že některé úpravy, provedené patrně z iniciativy nakladatelství nebo tiskárny, mají puristický ráz, anebo zřejmým zásahem cenzury vedly k významovému oslabení kritického záměru.

Komentáře ke knize
Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek byl český spisovatel, publicista a novinář, autor druhé nejpřekládanější knihy české literatury , proslulých Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Rod Hašků z otcovy strany byl sedlácký a měl kořeny v jihočeských Mydlovarech. Haškův dědeček z otcovy strany, František Hašek, byl poslancem Českého zemského sněmu a později i tzv. kroměřížského sněmu. Byl rovněž účastníkem bojů na barikádách v Praze v roce 1848. Podle některých pověstí spolupracoval s Michalem Bakuninem během jeho pobytu v Čechách v roce 1849. Rod matky Kateřiny, rozené Jarešové, byl také z jižních Čech, kdy jeho děd Antonín Jareš i praděd Matěj Jareš byli knížecí schwarzenberští baštýři v Krči čp. 32. Jeho otec Josef Hašek, učitel matematiky a náboženský fanatik, předčasně zesnul na intoxikaci alkoholem. Zaháněl jím bolesti způsobené rakovinou. Chudoba pak donutila jeho matku Kateřinu se třemi dětmi stěhovat se více než patnáctkrát. Ve čtyřech letech lékař u malého Jaroslava diagnostikoval srdeční vadu a zakrnělou štítnou žlázu. Kvůli tomu Jaroslav strávil v dětství hodně času na venkově, u dědečka z matčiny strany, na tzv. Ražické baště, a to zejména se svým mladším bratrem Bohuslavem. V dětství na něho Jaroslav žárlil a několikrát se dokonce pokusil mu jako miminku ublížit. Později měli ale mimořádně silný vztah a hodně spolu pěšky cestovali. Bohuslav se upil k smrti rok po Jaroslavově úmrtí. Dětství Haškovo bylo běžné, klukovské, prodchnuté dobrodružstvími s vrstevníky a četbou Karla Maye a Julese Verna. To se však změnilo v Haškových jedenácti letech, kdy se do Lipové ulice, kde tehdy Haškovi bydleli, nastěhoval vysloužilý námořník Němeček. Dospívajícího Haška si obtočil kolem prstu, tahal z něho peníze, které Hašek i kradl doma, a začal ho vodit do hospod, včetně neblaze proslulé Jedové chýše v Apolinářské ulici, kde ho učil pít alkohol...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu