Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Připomínky zašlých časů - pomníčky Jizerských hor

Miloslav Nevrlý

Jizersko-ještědský horský spolek | 2008


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 246
Jazyky: česky
Ilustrátor: Miloslav Nevrlý
Vydání: 1
ISBN: 978-80-87095-01-0
Vydáno v: Liberec
Vystaveno: st 23. června 2021 11:04
Číslo položky: 198410

Kniha se věnuje drobným památkám, jimž si lidé zvykli zjednodušeně říkat "pomníčky". Nazývají je tak nejednou i v případech, kdy toto pojmenování nevystihuje přesně jejich podstatu. V Jizerských horách se takových pomníčků nachází nebývale velké množství, čímž se staly určitým fenoménem zdejší krajiny. Jejich hledání se pro řadu milovníků Jizerských hor stalo vášní.

Knihu napsali Miloslav Nevrlý, Marek Řeháček a Otokar Simm - tři autoři, z nichž každý poznával tyto památky v jiné době. Dalo by se říci, že se jedná o pohled tří generací. Vyzvat ke spolupráci Miloslava Nevrlého se zdálo být samozřejmostí - vždyť to byl právě on, kdo poprvé publikoval obrovské množství informací o pomníčkách. Avšak jizerskohorský bard odmítl psát znovu o tom, co již jednou popsal, místo toho nabídl nejstarší vzpomínky z prvních setkání s pomníčky. Doprovod tvoří půl století staré dosud nepublikované diapozitivy.

Vedle obrázků z minulosti najde čtenář i spoustu současných fotografií, jejichž autorem je Jan Pikous mladší. Čtenář tak má příležitost pozorovat změny, kterými během pěti desetiletí prošly nejen popisované památky, ale i celé Jizerské hory. Hned v úvodu autoři zdůrazňují, že se nejedná o soupis všech drobných památek, natož o nějakou encyklopedii. Do výběru zařadili sto padesát památek, které považovali za zajímavé. Až na několik výjimek pominuli pomníčky novodobé .

Knížka je rozdělena do dvanácti kapitol, přičemž texty všech tří autorů se prolínají. Pro pohodlné vyhledávání je v závěru připojen rejstřík památek i autorů.

Komentáře ke knize
Miloslav Nevrlý

Miloslav Nevrlý je český zoolog, publicista, spisovatel, cestovatel, turista a skaut. Narodil se v Praze, kde vystudoval reálné gymnázium a přírodovědeckou fakultu University Karlovy . Ještě před promocí získal místo zoologa v Severočeském muzeu v Liberci. Tam pracoval až do odchodu do důchodu v roce 2000, po většinu doby jako vedoucí přírodovědeckého oddělení. Svůj zájem věnoval zejména Jizerským horám. Profesně se zabýval nejen např. studiem tamní zvířeny netopýrů, ale i obecnou historií tohoto pohoří, o kterém napsal řadu větších i menších prací. Z nich nejznámější je Kniha o Jizerských horách, za kterou obdržel v roce 1976 výroční nakladatelskou cenu. Zatím poslední čtvrté vydání této knihy je z roku 2007 a tato kniha je považována za bibli tzv. „pomníčkářů“ – lidí, kteří bloudí po Jizerských horách a hledají velké množství pomníčků ukrytých v kopcích. Zároveň dlouhé roky vykonával dobrovolnou funkci libereckého okresního konzervátora státní ochrany přírody a krajského konzervátora pro zoologii. Jako terénní pracovník se stal autorem i mnoha turistických publikací a map. Jako hlavní autor se rozhodující měrou podílel na koncepci a tvorbě Turistického průvodce Jizerskými horami. Jeho bibliografie obsahuje mj. i stovky novinových článků. V novinářské anketě Osobnost Liberecka získal v roce 2003 hlasováním veřejnosti druhé místo. Je od roku 1961 ženatý, má tři děti a jedenáct vnuků. Skautem se stal po válce v roce 1946, po roce 1968 pomáhal vést v Liberci Miloši Zapletalovi 2. skautský oddíl. V letech 1970–1989 jako činovník Turistického oddílu mládeže TJ Dynamo se věnoval mládeži staršího skautského věku a vedl oddíl starších známý jako "SPERHO" což je zkratka ze slov "Společnost pro exploataci rumunských horských oblastí". Oddíl Sperho vyrážel pod jeho vedením na každoroční legendární puťáky do Rumuns...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu