Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Přímý přenos z Golgoty

Gore Vidal

Naše vojsko | 1995


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 156
Jazyky: česky
Překladatel: Jaroslav Holba
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-206-0454-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Larisa Dašková
Vystaveno: út 29. prosince 2020 11:56
Číslo položky: 138567

Co se stalo kdysi dávno na pahorku nad Jeruzalémem, který se jmenuje Golgota, to ví asi každý. Ale dokud jste nečetli knihu amerického spisovatele Gorea Vidala „Přímý přenos z Golgoty“, nemůžete si tím být rozhodně stoprocentně jisti. A potom, co si ji přečtete, ztratíte jistotu už úplně.

Gore Vidal použil svou zřejmě oblíbenou metodu, se kterou jsem se měl už jednou tu čest se seznámit ve fiktivním autobiografii Aarona Burra, viceprezidenta Spojených států a outsidera amerických bojů za nezávislost – totiž, že postava, které dějiny jaksi nepřály, reflektuje svou dobu a slavnější současníky a snaží se přitom prosadit své zásluhy (Aaron Burr tak prezentuje americkou nezávislost jako své dílo, uskutečněné navzdory Washingtonovì tuposti a Jeffersonovì nafoukanosti). A ve Vidalově „Golgotě“ se dokonce v přímém přenosu dozvíme, jak to vlastně bylo s celým křesťanstvím.

Komentáře ke knize
Gore Vidal

Gore Vidal, vlastním jménem Eugene Luther Vidal jr., byl americký spisovatel, scenárista a politik. Psal také pod pseudonymy Edgar Box, Cameron Kay a Katherine Everard. Narodil se v rodině leteckého instruktora na vojenské akademii ve West Pointu ve státě New York. V letech 1943-46 sloužil v armádě, ale už v tomto raném údobí svého života napsal během svého vojenského pobytu v Tichomoří svůj první román - Williwaw – strohý a zdařilý popis boje mužů s živly. V románu The City and the Pillar rozmnožuje počet mužských postav, jejich různých problémů, jejich hledání a bloudění. Senzaci vzbudil motiv homosexuality, jež se přenáší i do dalšího románu The Season of Comfort . Jeho dědeček, populární slepý senátor za Oklahomu, snil o tom, že si jeho vnuk, který ho už jako desetiletý vodil do Kongresu, zvolí politickou kariéru, ale ten dal nakonec přednost spisovatelské dráze. Politika ale stále byla předmětem jeho zájmu a dokonce se dvakrát ucházel o významné politické funkce – jednou o křeslo člena Sněmovny reprezentantů za New York, podruhé o senátorství v Kalifornii. Vydal hodně přes dvacet románů a jeden povídkový soubor, napsal pět divadelních her a řadu filmových a televizních scénářů a byl výrazně činný publicisticky. Velmi otevřeně hovořil o homosexualitě i politice. Se svým životním partnerem Howardem Austenem se seznámil v roce 1950.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu