Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Převleky mého města

Adolf Branald

Academia | 2002


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 320
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-200-1023-8
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 12. listopadu 2020 15:42
Číslo položky: 127583

Historická freska o téměř stoletém vývoji místního kulturního, společenského a každodenního života významných i řadových obyvatel pražského Spořilova.

Autor, známý spisovatel, se ve svých autobiografických vzpomínkách vyznává z lásky k pražské čtvrti, nepostradatelnému životnímu zázemí a věčné tvůrčí inspiraci. Na pozadí vyprávění vlastního příběhu se proměňuje podoba atmosféry spořilovského života v závislosti na společensko-politickém kontextu nejen pražských, ale i obecnějších českých dějin. Upevňují se a rozvolňují vzájemné lidské a často sousedské vztahy mezi umělci, literáty a veřejně činnými a známými osobnostmi; mění se význam a charakter občanských zařízení a kulturních a společenských aktivit obyvatel; sama autorova tvorba se s dobou vyvíjí. Kniha obsahuje vedle dokumentárních fotografií i rozsáhlý rejstřík osob. Toto je brožovaný dotisk úspěšné knihy.

Komentáře ke knize
Adolf Branald

Adolf Branald byl český spisovatel, autor románů, povídek, reportáží, knih pro děti a mládež a divadelních her pro ochotníky. Adolf Branald se narodil v herecké kočovné rodině. Jeho otec Richard František Branald byl herec, režisér a dramatik, matka Marie Branaldová byla herečka. Dětství prožil v Praze, v Plzni a na cestách s rodiči, kteří vystupovali s činoherními, operetními a operními společnostmi. Tvrdí se o něm, že byl první dětská filmová hvězda v Čechách, protože jako dítě hrál v několika němých filmech: například ve dvou dnes již ztracených filmech svého otce Československý Ježíšek a Aloisův los nebo ve filmu Venoušek a Stázička režiséra Svatopluka Innemanna. Roku 1929 maturoval na obchodní akademii, poté vystřídal velké množství zaměstnání. Byl úředníkem v bance, obchodním zástupcem olejářské firmy, klavíristou v kině, knihkupcem a od roku 1936 do roku 1945 výpravčím na různých železničních stanicích. Po skončení druhé světové války pracoval jako tiskový referent na ministerstvu dopravy a v letech 1952–1959 jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel a od roku 1959 byl spisovatelem na volné noze. Roku 1948 vstoupil do KSČ, ale v roce 1969 ze strany vystoupil, takže za normalizace nemohl v sedmdesátých letech publikovat. Svou literární dráhu zahájil již před druhou světovou válkou řadou divadelních her pro ochotníky, které psal většinou se svým otcem a k nimž také často skládal i hudbu. Jako prozaik debutoval roku 1947 románem Stříbrná paruka. Již v této kronice hereckého rodu se objevuje jeho hlavní tvůrčí metoda, která dává jeho dílům mnohdy až reportážní charakter: propojení faktografie a fabulovaných příběhů hrdinů, kteří chápou své povolání jako životní poslání. Publikoval také v mnoha novinách a časopisech . Řada jeho d...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu