Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Předčasný pohřeb a jiné povídky

Edgar Allan Poe

Mladá fronta | 1970


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 190
Jazyky: česky
Ilustrátor: J Hochmann
Překladatel: J Schwarz
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 7. října 2021 11:34
Číslo položky: 227098

V centru New Yorku dochází k demolici domu, kde kdysi bydlel velký básník a prozaik Edgar Allan Poe; při práci ve sklepě dělníci objeví zazděnou kostru – kdosi zde zaživa pohřbil ženu. Zástupkyni okresního návladního Alex Cooperové tento případ připomíná klasickou scénu z Poeových povídek… až na to, že podle lékaře tato žena zemřela zhruba před pětadvaceti lety.
Mezitím Alex pronásleduje zločince, kterého se již před čtyřmi roky marně snažila vypátrat – po luxusní čtvrti Upper East Side se opět prochází pachatel, ohrožuje osamělé ženy a díky stylu napadení si vysloužil přezdívku Punčochový násilník. Díky zdokonalené technice vyšetřování DNA lze po nejnovějším útoku spojit nynější případ s dávnými přepadeními. Snad se tedy Alex a jejím detektivům podaří onoho tajemného muže identifikovat a hlavně postavit před soud, ještě než dojde k promlčení jeho dřívějších brutálních činů.
Pak dojde k dalšímu napadení, jehož oběť umírá. Alex pátrá po tom, proč se z násilníka stal vrah, a vyšetřování vede i do minulosti zavražděné ženy, přičemž vyplouvají na povrch dávné poklesky i mnozí nepřátelé – ovšem nad to všechno motiv msty, který se stal úhelným kamenem mnoha povídek E. A. Poea.
Pátrání totiž Alex s detektivy Mercerem Wallacem a Mikem Chapmanem vede do newyorské botanické zahrady, kde se setkávají s tajemným knihovníkem, jinak také prezidentem Společnosti Havrana, výběrového spolku lidí, kteří se věnují Poeovu životu a dílu. Je možné, že jejich vášeň pro Poeovy bizarní a výjimečně naplánované literární vraždy přesahuje rámec vědeckého zájmu? Alex musí vzít v úvahu i spisovatelův vlastní pohnutý život, v němž pátrá po stopách, které by ji vedly k šílenému vrahovi, s nímž sama podstoupí souboj na život a na smrt.

Komentáře ke knize
Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe byl americký romantický básník, prozaik, literární teoretik a esejista. Byl autorem zpravidla fantastických a mystických příběhů a zakladatelem detektivního a hororového žánru. Dokázal mistrovsky zachytit stav osoby, která příběh vypráví. Další díla lze považovat za ranou science fiction, z jeho pera pochází i několik humoristických příběhů. Svým dílem definoval podobu moderní americké literatury. Narodil se 19. ledna 1809 v Bostonu, Massachusetts. Byl jedním ze tří dětí páru kočovných herců Elizabeth a Davida Poeových. Jeho otec trpěl alkoholismem a opustil rodinu roku 1810. Matka zemřela v roce 1811 ve věku 24 let na tuberkulózu a zanechala tak po sobě tři sirotky: malého Edgara, jeho mentálně postiženou sestru Rosalii a bratra Williama, který stejně jako otec propadl alkoholismu a předčasně zemřel. Jako tříletý sirotek byl Edgar svěřen do sirotčince v Richmondu, kde se jej po relativně krátké době ujala rodina Allanů, velkoobchodníků s tabákem; odtud plyne Poeovo prostřední jméno Allan. Rodina po nějaký čas bydlela v Liverpoolu a v roce 1815 byl Edgar poslán do internátní školy nejdříve ve Skotsku, potom v Londýně. Tajemná Anglie se tak stala mladému Edgarovi zdrojem inspirace po celý život. Dodala jeho pozdějším dílům onu fantaskní, tak typicky poeovskou hrůzostrašnost. V roce 1820 se vrátil do Richmondu. Už na střední škole vynikal znalostí literatury a historie, studoval francouzštinu a latinu. Od roku 1826 studoval literaturu na University of Virginia, kde však začal mít potíže s alkoholem a s hráčskými dluhy; pro ně se později rozešel se svým nevlastním otcem, jenž je za Edgara odmítal platit. Ten se pokusil vydělat peníze vydáním sbírky Tamerlán a jiné básně, ale o knihu nebyl zájem, přestože obsahovala výborné básně, jako Sen ve snu, Duchové mrtvých či Jezero. Poe ve finanční krizi vstoupil k dělostřeleckému pluku v Bostonu a byl převelen na Sullivanův ostrov do pevnosti F...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více