Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Prasečiny : román

Marie Darrieussecq

Vetus Via | 1999


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 137
Jazyky: česky
Překladatel: Ladislava Chateau, Zdena Šmídová
Edice: 10. svazek ed. Edice dobré četby 4x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-86118-51-7
Vydáno v: Brno
Vystaveno: st 8. prosince 2021 13:56
Číslo položky: 253762

Téma Marie Darrieussecqové, spisovatelky s velmi bohatou, provokující představivostí, je prosté, ale závažné, pro ni tíživé: postavení ženy ve společnosti, její zatížení výchovou, předsudky, nemožnost vlastní seberealizace (příčiny autorka zatím nehledá, jen dovádí důsledky ad absurdum). Problémy probouzející se v ženském těle, tělesnost zážitků a prožitků. Ať už jde o proměnu ženského těla v prasečí, nebo proměnu normální situace "světa s manželem" do podivného, nepatřičného, hrůzného "světa bez manžela".
Jako první vydala Darrieussecqová knihu Truismy (Truismes, nakl. P.O.L., 1996), tedy Banality či často opakovaná tvrzení. Proklamované všednosti však název pozbývá tím, že ve francouzštině slovo "truismes" odvolává k "la truie", což je svině, prasnice. A román skutečně pojednává o metamorfóze ženy v prasnici. Vypravěčka, chvíli žena, chvíli svině (nikoli však svině v tom smyslu, jak ho užíváme často v češtině), většinou něco na cestě mezi jedním a druhým, je mírumilovná bytost zcela ponořená do svého problému postupného proměňování, jež zpočátku nechápe, později shledává příjemným prostředkem, jak se stát sama sebou, bytostí vlastně nadřazenou všemu dění kolem, podivným poměrům ve společnosti.

Komentáře ke knize
Marie Darrieussecq

Narodila se v Bayonne,malé vesničce v Baskicku,kde strávila své dětství a kam se pravidelně vrací. Zatímco dokončovala doktorát z francouzké literatury,napsala svůj první román "Truismes" ,který byl zveřejněn v roce 1996 a měl velký úspěch. Po úspěchu s románem se rozhodla opustit své učitelské místo na univerzitě v Lille a soustředit se jenom na psaní.Její první manžel byl matematik,druhý astrofyzik. Má dvě děti, syna a dceru .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu