Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pouští a pralesem - knihovna klasiků

Henryk Sienkiewicz

Odeon | 1971


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 328
Jazyky: česky
Překladatel: Karel Málek
Edice: Knihovna klasiků. 312x, 10. svazek ed. Spisy Henryka Sienkiewicze 11x
Vydání: 1
ISBN: 01-087-71
Vydáno v: Praha
Náklad: 47 000 ks
Vystaveno: st 16. března 2022 11:32
Číslo položky: 297188

Dobrodružný román polského spisovatele Henryka Sienkiewicze, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1905.

V době svého vydání vyvolala kniha velkou literární senzaci, protože Sienkiewicz, který byl na vrcholu své slávy, knihy pro děti nepsal. Inspirací k napsání příběhu mu byla skutečná událost, ke které došlo na stavbě Suezského průplavu, kdy obchodníci s otroky unesli jednomu ze zúčastěných pracovníků syna, který nebyl přes veškeré úsilí nikdy nalezen.

Autor však umístil děj svého románu do pozdější doby, do roku 1885, kdy vrcholilo v Súdánu velké protibritské povstání vedené mužem zvaným Mahdí. Silně katolicky orientovaný Sienkiewicz však neviděl v tomto povstání osvobozenecké hnutí súdánského lidu, ale jen temné stránky kruté náboženské války.

Hlavními hrdiny příběhu jsou čtrnáctiletý polský chlapec Staš Tarkowski a osmiletá anglická dívenka Nela Rawlisonová, jejichž otcové působí jako úspěšné vůdčí osobnosti ve společnosti zabývající se provozem Suezského průplavu. Obě děti se stanou obětmi únosu a mají být dopraveni k arabskému vůdci Smajnovi, který je chce vyměnit za svou rodinu uvězněnou v Egyptě. Na své cestě projdou tisíce kilometrů a zažiji neuvěřitelná dobrodružství v boji s přírodou, s dravou zvěří, s tropickými nemocemi (žlutá zimnice, spavá nemoc) a také s nejrůznějšími zlými a nebezpečnými lidmi.

Jejich cesta vede nejprve podél Nilu do Chartúmu, kde se seskají s Mahdím. Protože odmítnou přijmout islám (nábožnost a katolictví hlavního hrdiny Staše je v knize často zdůrazňováno), putují s karavanou za svým únoscem pralesy středovýchodní Afriky. Zde se jim podaří společně s dvěma černými otroky uprchnout. Při pouti přes Saharu na východ k Indickému oceánu jim hrozí smrt žízní, ale v poslední chvíli jsou všichni zachráněni dvěma Angličany, kteří se vydali na výzkumnou cestu.

Doslov "Polská robinsonáda" napsal Bořivoj Křemenák.

Komentáře ke knize
Henryk Sienkiewicz

Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz IPA , byl polský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1905. Největší slávu získal svými historickými romány, týkajícími se polských a křesťanských dějin. Představitel polského pozitivismu. Psal rovněž pod pseudonymem Litwos. Sienkiewicz se narodil roku 1846 ve vesnici Wola Okrzejska v Łukówském kraji. Pocházel ze středního šlechtického stavu. Jeho rodiče byli Józef Sienkiewicz a Stefania roz Cieciszowska Sienkiewicz . Józef Sienkiewicz byl zámožným statkářem. Sienkiewicz proto prožil své dětství mezi vesnickým lidem, což se projevilo nejen v námětech jeho povídek, ale i celým založením jeho povahy a sociálních názorů. Roku 1863 byl Sienkiewiczův otec donucen svůj statek prodat a odstěhovat se s celou rodinou do Varšavy. Zde Sienkiewicz vystudoval na univerzitě dějiny, které mu poskytly nejvíc námětů pro jeho rozsáhlé dílo, prodchnuté autorovým hlubokým pochopením pro neustálé, často krvavé úsilí vlastního národa o znovunabytí svobody a sociální spravedlnosti. Doba jeho studií byla v Polsku obdobím nástupu kritické generace pozitivistů, kteří tehdy formovali svůj program. Sienkiewicz, který již od mládí velmi četl, se úspěšně včlenil do pozitivistické publicistiky a začal psát divadelní recenze i literárně historické studie. Brzy se objevily i jeho první beletristické pokusy , které brzy svým významem získaly převahu nad jeho novinářskou tvorbou Obzory si Sienkiewicz rozšiřoval také zahraničními cestami. Již roku 1876 navštívil Německo, roku 1877 Belgii, Francii a Anglii a v témže roce se vydal na dlouhou cestu do Spojených států, kde žil romantickým životem jako jeden z členů fourierovské komunity mladých lidí uprostřed přírody jižní Kalifornie. Dále navštívil Itálii, Řecko, Turecko a Španělsko a roku 1891 odjel na lovecké safari do v...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet