Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Poražená Francie : Český novinář na západních bojištích : český novinář na západních bojištích

Václav Fiala

Orbis | 1940

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 140 - [I]
Jazyky: česky
Vydání: Druhé vydání
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 6. listopadu 2020 9:09
Číslo položky: 126047

Po porážce Francie uspořádalo říšské ministerstvo propagandy ve dnech 24. června až 8. července 1940 cestu po západních bojištích pro vybranou skupinu českých protektorátních novinářů. Cesta začínala na německém území v Cáchách a pokračovala přes Belgii a napříč Francií na jih až ke španělským hranicím v Hendaye. Odtud se pak skupina vracela zpět a cestou zpět do Německa navštívila i některá bojiště z první světové války a některá místa Maginotovy linie.

Cílem cesty bylo zprostředkovat českému obyvatelstvu dojmy z rychlé porážky Francie, poukázat na to, že české země se díky „moudrému vedení“ takové katastrofě vyhnuly, ale zároveň i zdůraznit, jak díky rychlému německému vítězství byly ušetřeny nejen lidské životy, ale i kulturní památky.

Jedním z účastníků novinářské výpravy byl i Václav Fiala, který své dojmy z cesty publikoval v knize „Poražená Francie“ vydané nakladatelstvím Orbis v roce 1940 (o rok později pak vyšla v rozšířeném vydání pod názvem „Na křižovatce nových dějin“).

Komentáře ke knize
Václav Fiala

JUDr. Václav Fiala, právník a spisovatel. Narozen 11. ledna 1942 v Podolí u Brna. V letech 1963–68 vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a po ukončení studií se v hlavním městě natrvalo usadil. V roce 1971 získal titul JUDr. Během své profesní kariéry střídal zaměstnání právníka a novinářského a nakladatelského redaktora. V letech 1968–73 pracoval v památkovém oddělení Pražského hradu a v letech 1980–90 v nakladatelství Lidové demokracie – Vyšehradu. V současné době je šéfredaktorem nakladatelství právnické literatury ASPI. Jako novinář se věnoval filmové a kulturní publicistice a cestopisným reportážím z řady evropských zemí. Jeho hlavní tvůrčí zájem se však soustředil na žánr literárních průvodců, který jako první autor představil na českém knižním trhu. Václav Fiala ke své literární práci po léta trpělivě shromažďuje informace ze všech dostupných tuzemských i zahraničních pramenů. Všechna popisovaná místa poctivě navštívil a fakta, která čtenářům předkládá, zodpovědně prověřil. Výsledkem je obsáhlý archiv, ve kterém je uložen cenný materiál k dalším evropským městům, čekající na literární zpracování.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více