Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pohádky ze stříbrných hor

Jiřina Salaquardová

Petrov | 1996


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 91
Jazyky: česky
Ilustrátor: Dora Lukášová
Vydání: 1
ISBN: 80-85247-84-4
Vydáno v: Brno
Vystaveno: po 3. srpna 2020 15:07
Číslo položky: 110737

Brněnská autorka Jiřina Salaquardová je známá především jako básnířka.V osmdesátých letech vydala dvě osobité a dosti úspěšné sbírky. Po jisté odmlce se vrátila do literatury knihou Pohádky ze stříbrných hor.
Příklonem k epice leckoho překvapila. Navíc pro svůj prozaický debut nezvolila žánr moderní autorské pohádky, nýbrž ho napsala podle žánrových pravidel klasické pohádky lidové. Jeho patnáct textů charakterizuje časová i místní neurčitost, výskyt tradičních pohádkových syžetů, motivů, postupů i jazykových obratů. Rovněž jeho postavy - nadpřirozené bytosti (skřítci, víly, obři) i všelijací venkovští chasníci, dívky či děti - pocházejí z galerie lidových pohádek.
Kniha je doprovázena ilustracemi autorčiny dcery Dory. Jiřina Salaquardová ji připisuje dětem, i těm velkým, dětské důvěře v lidském srdci. Hvězdám, vodě, kamenům a lidem - s díky za společný čas na Zemi.

Komentáře ke knize
Jiřina Salaquardová

Jiřina Salaquardová je česká básnířka, novinářka a autorka knih pro děti. Vzhledem k počátkům své tvorby bývá řazena k tzv. „generaci osamělých běžců“. Narodila se jako Jiřina Kalabisová v Brně, dětství však strávila v Náměšti nad Oslavou. Žila zde v domě uprostřed lesní obory. V roce 1973 odmaturovala na Gymnáziu v Třebíči. Vystudovala Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity, obor bohemistika a muzikologie, a v roce 1980 získala titul PhDr. Na poli jazykovědy se zaměřila na současný český jazyk. Pořádala množství seminářů k tomuto tématu pro různé instituce, např. pro magistráty v Brně, Praze a Olomouci. Také spolupracovala s několika nakladatelstvími jako korektorka textů. Své fejetony a novinové články publikovala v Lidových novinách, Právu, Literárních novinách, v literárním časopisu Host či v internetovém deníku Britské listy. Působila také v České televizi jako scenáristka několika pořadů pro děti a rodinu a jako učtitelka na základní škole v Jihlavě. Má dceru a adoptivního syna. Momentálně pracuje na katedře mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně. Do oblastí jejího vědeckého zájmu patří tištěná média, český jazyk, stylistika, rétorika, verbální a neverbální komunikace a tvůrčí psaní. Má velkou oblibu v motýlech. Jiřina Salaquardová nastoupila svou literární dráhu v polovině 80. let jako básnířka, v období generace osamělých běžců, v době, která přála ženské poezii. Nicméně od 90. let již žádnou sbírku nepublikovala a svou sporou tvorbu zaměřila na oblast dětské literatury.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více