Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Počátky gnose : vznik gnostického mýtu o božstvu Člověk

Petr Pokorný

Academia | 1969

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 68
Jazyky: česky
Edice: 1969. svazek ed. Studie ČSAV 17x, Rozpravy ČSAV. Roč. 78/1968. Řada společenských věd 0x
Vydání: Vyd. 2
ISBN: 509-21-872
Vydáno v: Praha
Náklad: 1 500 ks
Vystaveno: so 14. května 2022 10:04
Číslo položky: 332067

Zkoumání gnosticismu patří k nejsložitějším problémům, které nám starověk přenechal. Je tomu tak proto, že jak hnutí, které chtělo intuitivním poznáním dosáhnout splynutí s Nevyslovitelným, tak to, které se zabývalo studiem viditelného a neviditelného světa a mystériemi jako prostředkem přivádějícím duši k bohu, jsou si namnoze blízká a překrývají se. V prvém případě jde podle Nilssonova dělení o hermetismus, ve druhém o gnosi (Nilsson, GG R II, 613). Spletitost názorů, odvolávání se na Bibl i v celém rozsahu, shody a kolise mezi názory oněch hnutí na straně jedné a judaismu a křesťanství ve všech jejich směrech na straně druhé, vyžadují hluboké proniknutí do problematiky v několika směrech. Bylo proto správné, že se Pokorný omezil jen na jeden problém. Vybra l si učení o božstvu Člověk, které považuje za jedno z ústředních témat gnosticismu vůbec; záměrem jeho práce je ukázat na mimokřestanský původ gnose, zvláště na základě nově objevených textů z Chenoboskia, Nag Hamádí, v Egyptě.

Práce je rozdělena na devět kapitol, ale v podstatě se rozpadá na dvě části. V první, zahrnující kapitoly 1.—6., se autor zabývá obecně gnosí a zvláště božstvem Člověk, ve druhé, kap. 7.-9., se věnuje tzv. Kázání Naassenů, tj. podle Hippolyta, rej. haer. V 6, 4, ctitelů hada. Pokorný tento zlomek, dochovaný u Hippolyta, důsledně označuje jako Naassejský traktát.

Úryvek z recenze Radislava Hoška ze Sborníku prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. B, Řada filozofická. 1970, vol. 19, iss. B17, pp. 170-172.

https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/106929

Komentáře ke knize
Petr Pokorný

Narozen 21. 4. 1933 v Brně, zemřel 18. 1. 2020. Evangelický teolog, filozof, biblista-novozákoník, historik, vysokoškolský pedagog, práce z teologie a řecké kultury, cvičebnice řečtiny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat