Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Planeta žije

David Attenborough

Panorama | 1990


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 334
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Ždářek
Edice: Knihy o přírodě 81x
Vydání: 1
ISBN: 80-7038-095-0
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Václav Kučera
Vystaveno: čt 8. dubna 2021 15:53
Číslo položky: 169153

Tato kniha vznikla na základě seriálu natočeného pro britskou televizní společnost BBC, který uvedla rovněž Československá televize v roce 1987. Obě díla navazují na předcházející seriál a knihu Život na Zemi (Panorama 1986), v nichž se jejich tvůrci pokusili popsat evoluci živočichů a rostlin na naší planetě za poslední tři tisíce miliónů let a nastínit vznik a vývoj různých živočišných skupin, jenž vyvrcholil rozvojem savců s člověkem na samém konci vývojové cesty.

Předkládaná kniha je naopak přehledem současného stavu života na Zemi. Zkoumá, jak si zástupci starobylých skupin živočichů rozdělili životní prostředí planety spolu s představiteli vývojově pokročilejších forem a jak se přizpůsobili nepřebernému množství rozmanitých biotopů, jež Země skýtá. Tu a tam se mohou příběhy obou knih poněkud překrývat, ovšem rozmanitost zvířeny a rostlinstva je tak obrovská, že v mnoha případech jsou stejné epizody ilustrovány druhy naprosto jinými než v předchozím díle.

Kniha vznikala současně s televizním seriálem. Není proto jeho přímým potomkem ani vedlejším produktem.

Obě díla můžeme považovat za bratrance vycházející z téhož výzkumu, který je výsledkem mnohaletého úsilí, studia a cestování. Jako taková se tedy liší i podobají. A doufejme, že i vhodně doplňují.

Komentáře ke knize
David Attenborough

David Frederick Attenborough je britský přírodovědec, popularizátor, režisér, scenárista a dokumentarista. Jeho obličej i hlas jsou již přes 60 let spjaty s popularizací přírodních krás celého světa. Jeho nejznámějším dílem je devět sérií o různorodosti života na Zemi, které vytvořil ve spolupráci s BBC Natural History Unit. Společenskou formou a obsáhle zkoumá život na naší planetě. Je také bývalý senior manager BBC, kontrolor BBC Two a ředitel programu pro BBC Television po celá 60. a 70. léta 20. století. Měl staršího bratra režiséra, producenta a herce Richarda Attenborougha. Vyrůstal na koleji Univerzity v Leicesteru, kde jeho otec Frederick pracoval jako ředitel. Je prostřední ze tří synů. Starší Richard pracoval u filmu a mladší John Michael Attenborough zastával pozici ředitele automobilky Alfa Romeo. Jeho rodiče v průběhu druhé světové války také adoptovali dvě židovské dívky transportované z Evropy. Své dětství trávil sbíráním fosílií, kamenů a jiných přírodnin. V sedmi letech byla jeho snaha podpořena, když mladá Jacquetta Hawkes obdivovala jeho muzeum. O několik let později mu dala jedna z jeho adoptovaných sester kousek jantaru s prehistorickým tvorem; po padesáti letech tato událost mohla být spínačem pro jeho program The Amber Time Machine. Základní školu absolvoval na Wyggeston and Queen Elizabeth I College v Leicesteru a poté v roce 1945 získal stipendium na vysokou školu Clare College v Cambridge, kde ukončil studia geologie a zoologie získáním akademického titulu. V roce 1947 byl povolán na 2 roky do vojenské služby u Britského královského loďstva v severním Walesu a Firth of Forthu. V roce 1950 se oženil s Jane Elizabeth Ebsworth Oriel; manželství trvalo až do její smrti v roce 1997. Měli dvě děti, Roberta a Susan. Robert Attenborough působí jako lektor fakulty Biologické antropologie na Australské národní univerzitě v Canbeře. Po návratu z námořní služby editoval dětské naučné texty pro jedno nakl...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více