Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Písničkář Karel Hašler

Rudolf Deyl

Panton | 1968


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 227
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 35-972-68
Vydáno v: Praha
Náklad: 60 000 ks
Poznámka: obálka Václav Ševčík
Vystaveno: po 31. května 2021 15:49
Číslo položky: 189785

Vzpomínková kniha herce Rudolfa Deyla st. přibližuje pestrý profesní a spíše složitý rodinný život dlouholetého přítele a kolegy, herce a písničkáře Karla Hašlera. Vychází nejen z jeho vyprávění a poznámek, ale i z vlastních vzpomínek.

Monografie přibližuje nejprve Hašlerovo dětství, pak učňovská léta řemesla rukavičkářského, ve kterém rozhodně svou budoucnost neviděl. Proto zběhl k divadlu a jako divadelní herec vystupoval nejdříve v kočovných divadelních společnostech, poté v kamenných divadlech v Brně, Lublani a od roku 1903 až 1915 byl členem Národního divadla. Jako filmový herec účinkoval v několika předválečných filmech a nejznámějším a nejpopulárnějším se stal jako písničkář a kabaretiér. Kniha má dvě části. V první využívá autor plně údaje, vyprávění a poznámky Karla Hašlera, v druhé části vychází ze svých osobních vzpomínek. Poslední stránky druhé části knihy zachycují poslední dny Hašlerova života - jeho zatčení, internace v koncentračním táboře v Mauthausenu a okolnosti tragického konce. Monografie je opatřena soupisem tvůrčího díla Karla Hašlera, doslovem a bohatou černobílou fotodokumentací ze soukromých archivů i archivu nakladatelství.

Komentáře ke knize
Rudolf Deyl

Rudolf Deyl starší byl český herec, manžel herečky Evy Spurné a otec českého herce Rudolfa Deyla mladšího a herečky Evy Deylové. Pocházel z rodiny podnikatele, otec vlastnil kožedělný podnik. Ale syn nechtěl být obchodníkem a od mládí tíhnul k divadlu. Své první herecké zkušenosti získal u tehdejších kočovných hereckých splečností, od roku 1897 studoval herectví ve Vídni na Ottově herecké akademii. Po absolutoriu školy působil krátce do roku 1902 v Zemském divadle v Lublani, v letech 1902 až 1905 přesídlil do Plzně odkud pak přešel do pražského Národního divadla, kde setrval až do roku 1942, kdy odešel do důchodu. Svého syna herce Rudolfa Deyla mladšího přežil o pět let a zemřel ve vysokém věku 96 let. Byl velmi znám jako velký příznivec a obdivovatel dostihového sportu a stal se pravidelným návštěvníkem pražského dostihového závodiště ve Velké Chuchli. Je po něm pojmenována ulice v Praze.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více