Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pevná opora strany

Vlastislav Kroupa, Miloš Váňa, Jaroslava Jiráčková, Miroslav Novák

Naše vojsko | 1977

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 156, [2]
Jazyky: česky , slovensky
Vydání: 1. vyd
ISBN: 28-062-77
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 6. ledna 2023 11:58
Číslo položky: 469430

Obrazová publikace dokumentuje mnohostrannou úlohu Lidových milicí v životě socialistického Československa. Zachycuje příslušníky Lidových milicí při bojovém výcviku, ve chvílích odpočinku, při slavnostních příležitostech i při budovatelském úsilí. Obrazové části předchází stručný úvod, který hodnotí třicetiletou historii Lidových milicí.

Komentáře ke knize
Vlastislav Kroupa

Vlastislav Kroupa byl zakladatel odbojové organizace Hnutí slovanské domoviny popravený za svoji činnost ve Vratislavi. Narodil se v rodině řezníka, pocházejícího z dělnického prostředí. Jeho otec jako drobný živnostník s pokrokovými názory a výhradami k buržoaznímu vedení republiky, byl okolím chápán jako člověk levicového zaměření, ač jím nebyl. Neměl tedy dobré postavení v obci a otci se nedařilo. Roku 1937 se s rodinou přestěhoval do sousedního Starého Lískovce, kde se uvolnila řeznická živnost. Ve stejném roce začal Vlastislav Kroupa studovat na obchodní akademii, kde se setkal s Marxovým Komunistickým manifestem. Od mládí byl sečtělý, zajímal se o základy a principy společnosti, ve které žil a oplýval politickým přehledem. Zpočátku se jako pasivní posluchač účastnil politických schůzí stran první republiky, ale později i vystupoval v diskuzích. V Brně-Lískovci založil junácký oddíl, do kterého se marně pokusil vnést svoje myšlenky. Na svých názorech a na svém panslavistickém přesvědčení tedy založil skupinu stejně smýšlejících kamarádů nazývanou "Slovanská obec práce". Kroupa postupně budoval organizaci mladých v rozsáhlém brněnském okolí a pomocí svého spolužáka vytvořil bojovou skupinu až na Moravskobudějovicku. Během tří let mělo hnutí již 200 členů a v roce 1941 Vlastislav Kroupa navrhl nový název "Hnutí slovanské domoviny". Hnutí se dařilo ucházet pozornosti gestapa do doby než byla zrazena konfidenty a 16. listopadu 1942 byl Kroupa zatčen a uvězněn v Kounicových kolejích v Brně. Odolával tvrdým výslechům gestapa a díky statečnému postoji Kroupy i jeho druhů trvalo gestapu téměř rok, než uzavřelo případ Hnutí slovanské domoviny, i když se mu podařilo zatknout jen 67 členů z více jak 200 organizovaných. 19. ledna 1944 byl postaven spolu se svými spolubojovníky před breslauský Volksgericht a odsouzen k trestu smrti. Trest byl vykonán dne 27. dubna 1944 ve Vratislavi. V den popravy napsal svůj posled...

Jaroslava Jiráčková

Narozena 27. 3. 1935. Dr., editorka literárních antologií nakladatelství Naše vojsko a překladatelka z ruštiny.

Miloš Váňa

Narozen v květnu roku 1921. Redaktor mládežnického týdeníku Pochod a filmového programu Československé televize, básník.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat