Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Pět let na Sumatře : (1877-1883) : vypravování vojenského lékaře

Pavel Durdík

Kruh | 1978

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 208
Jazyky: česky
Ilustrátor: Václav Kabát, Zdenka Kabátová-Táborská, Zdena Táborská
Edice: Knihy Kruhu 4x
Vydání: 1
Vydáno v: Hradec Králové
Náklad: 15 000 ks
Vystaveno: čt 21. října 2021 15:48
Číslo položky: 233842

Pět let na Sumatře : (1877–1883) : vypravování vojenského lékaře

Edici knihy z r. 1893 tvoří pouze její první oddíl, jenž se zrodil z autorovy autopsie a tvoří jednolitý celek. Úvodní kapitola podává souhrnný, velmi kritický pohled na holandské kolonizační úsilí v někdejší Východní Indii, především v Atčínu. Druhá, nejobsáhlejší, je souborem dopisů, adresovaných Vojtovi Náprstkovi a sourozencům.

K vyd. připravil, doslovem opatřil Pavel Durdík (skica k portrétu), vysvětl. a ediční pozn. opatřil Otakar Mohyla. Marginálie.

Komentáře ke knize
Pavel Durdík

MUDr. Pavel Durdík byl český lékař, cestovatel a spisovatel. Věnoval se také etnografii, publikační a překladatelské činnosti. Narodil se v Hořicích Aloisi Durdíkovi a jeho ženě Marii. Pavlovým rodičům se narodilo celkem 15 dětí, 11 z nich se dožilo dospělosti. Pavel Durdík měl sedm bratrů a tři sestry. Rodina Durdíkova patřila mezi staré hořické rody, které se hlásily k evangelické víře. Devět z jedenácti dětí, které se dožily dospělosti, dosáhlo solidního vzdělání. V letech 1853–1861 navštěvoval gymnázium v Hradci Králové. Po ukončení gymnázia studoval lékařství na pražské univerzitě. Studia úspěšně ukončil roku 1867. Poté studoval ještě krátkou dobu na Lipské univerzitě. Důležitou roli v životě Pavla Durdíka sehrála myšlenka slavjanofilství, kterou pod vlivem doznívajícího národního obrození přijal. V roce 1868 se vydal na Ukrajinu a do Ruska. V Jagotíně se stal osobním lékařem knížete Repnina. V této době započal svou publikační a osvětovou činnost. Do ruských novin psal o životě a kultuře v Čechách, články byly často kritické a útočné. Z tohoto důvodu začal publikovat pod pseudonymem A. F. Balan. Pobyt v Rusku mu umožnil poznat tamější život, díky čemuž záhy začal kritizovat myšlenku slavjanofilství. Vzhledem k tomu, že mu v Rusku nebyl uznán lékařský diplom, musel se v Moskvě podrobit novým zkouškám. Následně se stal ředitelem nemocnice v Serpuchově u Moskvy na statcích Orlova Davydova. V Rusku se věnoval studiu ruské literatury a umění. Přispíval články do Národních listů, Osvěty a do Časopisu lékařů českých. Poté, co se vrátil do Čech, začal se sbližovat s vlasteneckou společností. Byl stržen zájmem o poznávání vzdálených zemí a rozhodl se cestovat. Vstoupil do holandských koloniálních vojsk v Holandské Východní Indii , aby zde působil jako lékař a etnograf. Z Čech odjel roku 1877 do Batávie , kde setrval dva měsíce a poté byl poslán do Padan...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat