Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pátrání po velkém třesku : život a smrt vesmíru

John R Gribbin

Columbus | 2002

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 426
Jazyky: česky
Překladatel: Zdeněk Urban
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7249-046-X (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 21. listopadu 2022 14:26
Číslo položky: 442357

Kvantová fyzika a skutečnost.
Žádná detektivka ani legrace. Podtitul zní: Kvantová fyzika a skutečnost. Je to něco mnohem více než detektivka a místa legrace spíše mrazení v zádech. Celá knížka je o věcech, které jsou tak zvláštní, že i Einstein věnoval značnou část svého života snahám o jejich převedení do klasické podoby (tj. do podoby klasických fyzikálních deterministických teorií). Marně. Schrödingerova kočka — zvíře napůl mrtvé, napůl živé — je tvorem, který strašil i toho, kdo ji vyvolal na svět v podobě myšlenkového experimentu majícího představit objektivnost pravděpodobnosti, tedy konec klasického determinismu.

Autor zde velmi přístupnou formou spojuje historický i logický princip výkladu a daří se mu tak představit základní problémy, na kterých je postavena kvantová mechanika. Při pozorném čtení tak snadno pochopíte, co to je EPR paradox, co je zvláštního na PCT symetriích, jakou roli pro naše vidění světa sehrávají základní experimenty kvantové mechaniky a hlavně, jaké závěry (autor jim říká metafyzická zátěž fyzikálních teorií) je možné vyvodit o povaze samotné skutečnosti. Pokud byste chtěli vědět, jak je možné, že seriózní fyzik dospěje k závěru, že buď nic neexistuje, nebo existuje všechno, co je možné, nezbývá vám nic jiného, než si tuto knihu přečíst. A pokud uvěříte všemu, co autor píše, asi i na to mrazení v zádech dojde.

„Metafyzická zátěž“ celé knihy je opravdu značná. Velká část této zátěže je explicitně pojmenována, zbytek si můžete domýšlet sami. Kdo chce dnes vážně uvažovat o skutečnosti, byť by to mělo být v duchu tradičních filosofických postupů a ontologie (Co je skutečnost? Existuje vůbec, nebo je to jen naše interpretace? Jsme mírou této skutečnosti? ...), nemůže bez takovéto knihy být.

Komentáře ke knize
John R Gribbin

Britský astrofyzik, profesor astronomie na Univerzitě v Sussexu, autor odborných přírodovědných publikací.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více