Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Padesát pamětihodných příběhů : Výbor z novel

Matteo Bandello

Odeon | 1975


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 464
Jazyky: česky
Ilustrátor: Miloslav Troup
Editor: Adolf Felix
Překladatel: A Felix
Vydání: 1
ISBN: 01-010-75
Vydáno v: Praha
Náklad: 25 000 ks
Poznámka: obálka Miloslav Troup
Vystaveno: út 19. května 2020 15:42
Číslo položky: 98585

Naše dosud nejúplnější vydání novel největšího italského vypravěče doby vrcholné renesance. Novely typu anekdotického i tragického, v nichž vystupují šlechtici, mniši, měšťané, řemeslníci, dvořané i prostý lid a pro něž je charakteristické pomalé, zevrubné, epicky široké a analytické vyprávění, jsou provázeny věnovacími dopisy, adresovanými významným osobnostem aristokratické společnosti první poloviny 16. století.

„Každý příběh,“ prohlásil autor, „třebas by byl napsán tím nejnemotornějším a nejdrsnějším jazykem na světě, vždycky čtenáře pobaví. A moje novely nejsou žádné smyšlenky, nýbrž pravdivé příběhy.“ V tomto zájmu o děj, obsah, o poslední novinku tkví originalita Bandellova. Je to první kronikář, nebo spíš velký reportér svého času. Jeho novely jsou kouzelným zrcadlem, v němž se jeho doba odráží s daty, postavami, zprávami, které bychom darmo hledali u největších historiků jeho věku. Ke vzkříšení barvité a skvělé atmosféry cinquecenta šťastně napomáhají věnovací dopisy, které jednotlivé povídky provázejí. Nejen pro osobnosti obdarovaných, mezi nimiž figurují knížata, králové, ba i sám císař, krásné a vznešené paní, básníci, lékaři, advokáti, příbuzní a přátelé autorovi, ale především proto, že Bandello ve snaze vzbudit dojem co největší autentičnosti podrobně vykládá, kdy, jak, od koho který příběh slyšel, až jasně vidíme ta parná letní odpoledne v stinném zahradním loubí nebo zimní večery v nádherných komnatách, kdy důvtipní kavalíři oživili nebo zklidnili společnost zajímavým vyprávěním.

Doslov s názvem „Lombardský Boccaccio“ Vladimír Hořký.

Komentáře ke knize
Matteo Bandello

Matteo Bandello byl italský básník. Bandello se stal dominikánem, ale vedl pestrý život: působil i jako pedagog, diplomat a voják. Po dlouhém pobytu v Miláně se stal učitelem Lucrezie Gonzagové v Mantově, které věnoval dlouhou báseň. Niccolò Machiavelli patřil k jeho mnoha známým. Během konfliktu o Miláno byl zastáncem francouzské strany a ztratil své dědictví. V důsledku toho uprchl do Francie. V roce 1550 byl králem Jindřichem II. jmenován agenským biskupem. Tam strávil poslední léta života jako spisovatel. Bandello napsal 214 novel po vzoru Giovanniho Boccaccia. Prokazují značné poetické schopnosti autora a „vyznačují se naivním a drastickým líčením, ale částečně i velmi choulostivým obsahem“ . Tím Bandello v literatuře pozdní renesance vytvořil nový trend, který v následujících desetiletích silně ovlivnil jeho kolegy ve Francii, Španělsku a Anglii. První tři svazky vyšly v roce 1554, čtvrtý následoval v roce 1573. Některé z jeho povídek použil William Shakespeare jako základ svých her. Nejznámější a nejdůležitější bandellovskou inspirací je Tragická smrt dvou nešťastných milenců Romea a Giulietty . Shakespearovo Mnoho povyku pro nic a Večer tříkrálový jsou také zřejmě založeny na Bandellových textech. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Matteo Bandello na německé Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více