Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Otroci raket - němečtí badatelé za rudým ostnatým drátem

Kurt Magnus

Naše vojsko | 1997


79 Kč 39 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 278, [16] il
Jazyky: česky
Překladatel: Rudolf Řežábek, Zdeňka Marečková
Edice: 131. svazek ed. FAS 2x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-206-0534-7 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Eva Baumová
Vystaveno: po 7. února 2022 15:33
Číslo položky: 277882

Němečtí badatelé za rudým ostnatým drátem

V noci na 22. října 1946 zajali příslušníci Rudé armády v sovětské okupační zóně téměř dva tisíce Němců, mezi nimi i Kurta Magnáše. Technici, inženýři a vědci byli i se svými rodinami odvezeni do Sovětského svazu a umístěni ve speciálních táborech. V jednom z nich byli shromážděni především odvlečení pracovníci z Peenemünde, centra vývoje německých raketových zbraní.

Autor se opírá o deníky a dokumenty a vypráví o zkouškách ukořistěných raketových systémů V-2 na okraji kazašské stepi i o namáhavých snahách vyvíjet stále výkonnější rakety. Přibližuje čtenářům běžný život v internačním táboře, který se vyznačoval napětím i utrpením: 170 odborníků – s rodinnými příslušníky to bylo téměř 500 Němců – žilo celé roky za ostnatým drátem na ostrůvku Gorodomlja o ploše necelých tři čtverečních kilometrů.
Z německého originálu Raketensklaven / Deutsche Forscher hinter roten Stacheldraht/, vydaného nakladatelstvím Deutsche Verlags-Anstalt ve Stuttgartu roku 1993 přeložili Zdeňka Marečková a Rudolf Řežábek. Odborná terminologie Vladimír Kodeš.. Fotografie Kurt Magnus.
280 stran, 16 stran fotografií.
Vydání 1.

Komentáře ke knize
Kurt Magnus

Kurt Magnus byl německý vědec v oboru vyšší technické mechaniky, teorie gyroskopů, teorie vibrací a teorie řízení. Kurt Magnus začal v roce 1932 studium matematiky a fyziky na univerzitě v Göttingenu. V listopadu 1933 se stal členem SA. V Hitlerjugend byla jeho poslední hodnost Hauptgesfolgschaftsführer. V roce 1937 získal Magnus doktorát, následovaný v roce 1942 habilitačním řízením pro předmět Mechanika. Následující rok se Magnus stal přednášejícím v Göttingenu a Gdaňsku. Před koncem války byl z vědecké práce odvolán a přeřazen na inženýrskou práci v průmyslu a ve zkušebnách leteckých sil Luftwaffe. Po kapitulaci Německé říše se stal obětí sovětské tajné operace „Operation Ossoawiachim". Byl 22. října 1946 násilně přestěhován, následoval sedmiletý nucený pobyt v tehdejším SSSR. Po návratu v roce 1953 pokračoval ve vědecké kariéře, nejprve ve Freiburgu im Breisgau ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, od roku 1958 na univerzitě ve Stuttgartu, od roku 1966 v Mnichově na Technische Universität München. Je autorem téměř 80 odborných publikací, včetně šesti učebnic, které jsou charakterizovány zobrazením vztahů mezi teorií a praxí, mezi základy a aplikacemi.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet