Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1.-4.

Jaroslav Hašek

XYZ | 2008

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 656
Jazyky: česky
Ilustrátor: Petr Urban
Editor: Markéta Stinglová
ISBN: 978-80-7388-094-1 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 7. prosince 2021 13:40
Číslo položky: 253375

I. - IV. díl. Čtvrtý díl tak, jak ho Jaroslav Hašek nestačil dokončit.

Asi není potřeba příliš představovat knihu Osudy dobrého vojáka Švejka. Haškův vícedílný román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války patří zřejmě k nejvýraznějším dílům české literární tvorby dvacátého století, je velmi často různě zmiňován, citován a interpretován, u jeho výkladů se dá velmi dobře aplikovat kritická metoda. Lidé nalézají mnoho různých odpovědí na otázku, proč Švejk stále oslovuje nové čtenáře. Tato kniha se jednoduše vždy těšila velkému zájmu. Není důvod, proč by tomu tak nemělo být i nadále.

Takřka od počátku své literární existence je Švejk spojován s ilustracemi Josefa Lady. Ty tvoří kongeniální součást díla a snad nikdo si bez nich text nedovede představit. Ovšem na druhou stranu je škoda tuto situaci zapouzdřit. Osudy Dobrého vojáka Švejka jsou mnohovrstevný román, který dává prostor mnoha výkladům a interpretacím.
NAKLADATELSTVÍ XYZ se proto rozhodlo k odvážnému kroku a připravilo nové kompletní vydání se zcela novými současnými ilustracemi. Ilustracemi, které by byly srozumitelné dnešnímu čtenáři a zároveň korespondovaly s Haškovým klasickým dílem. Do užšího výběru se dostalo několik výtvarníků a ilustrátorů, ale nakonec zůstalo jméno jediné – Petr Urban. Osobnost, která svým naturelem přesně odpovídá filozofii Jaroslava Haška. Kolekce ilustrací, jež tento umělec vytvořil, bude pro mnohé čtenáře zajisté velkým překvapením.

Komentáře ke knize
Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek byl český spisovatel, publicista a novinář, autor druhé nejpřekládanější knihy české literatury , proslulých Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Rod Hašků z otcovy strany byl sedlácký a měl kořeny v jihočeských Mydlovarech. Haškův dědeček z otcovy strany, František Hašek, byl poslancem Českého zemského sněmu a později i tzv. kroměřížského sněmu. Byl rovněž účastníkem bojů na barikádách v Praze v roce 1848. Podle některých pověstí spolupracoval s Michalem Bakuninem během jeho pobytu v Čechách v roce 1849. Rod matky Kateřiny, rozené Jarešové, byl také z jižních Čech, kdy jeho děd Antonín Jareš i praděd Matěj Jareš byli knížecí schwarzenberští baštýři v Krči čp. 32. Jeho otec Josef Hašek, učitel matematiky a náboženský fanatik, předčasně zesnul na intoxikaci alkoholem. Zaháněl jím bolesti způsobené rakovinou. Chudoba pak donutila jeho matku Kateřinu se třemi dětmi stěhovat se více než patnáctkrát. Ve čtyřech letech lékař u malého Jaroslava diagnostikoval srdeční vadu a zakrnělou štítnou žlázu. Kvůli tomu Jaroslav strávil v dětství hodně času na venkově, u dědečka z matčiny strany, na tzv. Ražické baště, a to zejména se svým mladším bratrem Bohuslavem. V dětství na něho Jaroslav žárlil a několikrát se dokonce pokusil mu jako miminku ublížit. Později měli ale mimořádně silný vztah a hodně spolu pěšky cestovali. Bohuslav se upil k smrti rok po Jaroslavově úmrtí. Dětství Haškovo bylo běžné, klukovské, prodchnuté dobrodružstvími s vrstevníky a četbou Karla Maye a Julese Verna. To se však změnilo v Haškových jedenácti letech, kdy se do Lipové ulice, kde tehdy Haškovi bydleli, nastěhoval vysloužilý námořník Němeček. Dospívajícího Haška si obtočil kolem prstu, tahal z něho peníze, které Hašek i kradl doma, a začal ho vodit do hospod, včetně neblaze proslulé Jedové chýše v Apolinářské ulici, kde ho učil pít alkohol...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu