Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Osm múz mého života

Josef Koutecký, Martina Riebauerová

Vyšehrad | 2016


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 208
Jazyky: česky
Edice: Rozhovory 42x
Vydání: Rozhovory
ISBN: 978-80-7429-685-7
Poznámka: obálka Vladimír Verner
Vystaveno: st 11. května 2022 12:53
Číslo položky: 329994

Knižní rozhovor o smyslu, rozmanitosti a skutečných požitcích života  
Knižní rozhovor, který vznikl po sérii pravidelných setkání u ranní kávy s věhlasným profesorem Josefem Kouteckým, zakladatelem české dětské onkologie. Život tohoto moudrého muže mnohonásobně překračuje dimenze jednoho oboru, a tak autorka rozdělila rozhovor celkem do osmi pasáží, jež představují jednotlivé životní lásky profesora Kouteckého. Je to medicína, fauna, hudba, čeština, Praha, starožitnosti, víra, a v neposlední řadě jeho milovaná žena Jitka, která mu loni zemřela. Josef Koutecký, ačkoliv je mu dnes již pětaosmdesát let, zůstává fascinujícím vypravěčem, kterého není třeba podrobovat palbě otázek, ale kterému se vyplatí empaticky a trpělivě naslouchat.

Komentáře ke knize
Josef Koutecký

Josef Koutecký byl český lékař, chirurg a zakladatel dětské onkologie v Československu. Po sametové revoluci zastával čtyři funkční období post děkana 2. lékařské fakulty UK, v mezidobí byl prorektorem Univerzity Karlovy v Praze. Byl také literárně činný. Koutecký byl katolický křesťan. V roce 2010 obdržel hlavní Národní cenu projektu Česká hlava za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie. V roce 2015 převzal Cenu Neuron za přínos světové vědě v oboru medicína. Josef Koutecký vyrůstal v Kralupech nad Vltavou, pak se rodina přestěhovala do Prahy. Po maturitě na Akademickém gymnáziu v Praze se rozhodl pro studium lékařství. Fakultu všeobecného lékařství UK vystudoval v roce 1955 s výbornými výsledky a nastoupil jako lékař do dětské léčebny v Novém Bydžově, posléze v Janských Lázních. V roce 1957 přestoupil do Prahy na Kliniku dětské chirurgie FDL UK na Karlově. V roce 1964 ve svých 34 letech založil v Československu dětskou onkologii, a to v době, kdy na onkologická onemocnění umíralo 97 procent dětí s touto diagnózou. Přispěl k tomu, že se toto číslo postupně snížilo na 17 procent. Dne 1. listopadu 1978 bylo jeho pracoviště Stanice dětské onkologie na Dětské chirurgické klinice přesunuto do Fakultní nemocnice v Motole, kde vzniklo samostatné oddělení dětské onkologie s 18 a později 25 lůžky, a Koutecký zde byl jmenován primářem. Pod jeho vedením bylo oddělení v roce 1983 dále transformováno na samostatnou Kliniku dětské onkologie a později ještě na současnou Kliniku dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol , kde byl přednostou až do roku 2004 a která se rozšířila na 60 lůžek. Jmenovací řízení profesorem v oboru dětská onkologie úspěšně zakončil v roce 1987, stal se tak prvním profesorem onkologie v Československu. V nově vytvořeném oboru se Koutecký snažil prosazovat komplexní péči zahrnující kromě diagnostiky a léčby také rehabilitaci a psychologickou pomoc, jelikož on...

Martina Riebauerová

PhDr. Martina Riebauerová je novinářka, působí jako vedoucí dramaturgyně pořadů Události, komentáře a Interview na ČT24 a píše pro magazín Reportér. Narodila se v Turnově, po vystudování Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy začínala v Lidových novinách a poté pracovala 20 let v Mladé frontě Dnes postupně na pozicích redaktorky, vedoucí čtvrtečního magazínu DNES + TV a zástupkyně šéfredaktora. Nyní pracuje na zpravodajském kanálu České televize jako vedoucí dramaturgyně pořadu Události, komentáře a Interview ČT24. Je též autorkou či spoluautorkou několika knížek, v nichž mapovala životní příběhy zajímavých lékařských osobností. Přispěla do několika knižních sborníků mapujících osudy významných českých lékařů, je autorkou knihy „Podivuhodné osobnosti české psychiatrie“ a beletristického průvodce „Kde se líbat v Praze“.  Zaslouženou pozornost vzbudil její knižní rozhovor s prof. Josefem Kouteckým „Osm múz mého života“. Publikovala také knižní rozhovor s Karlem Pacnerem „Psaní jako posedlost“.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více