Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Olga poznává život - Dívčí román

Jaromíra Hüttlová

Gustav Voleský | 1935


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 235
Jazyky: česky
Ilustrátor: O Peška
Edice: 20. svazek ed. Pod vlajkou mládí : knihovna dívčích románů 4x
Vydání: Pod vlajkou mládí (20.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 5. března 2021 8:59
Číslo položky: 159490

Olga poznává život
Olga poznává život je název dívčího románu Jaromíry Huttlové. Hlavní postavou knihy je osmnáctiletá Olga Šimonová, studentka čtvrtého ročníku obchodní akademie, která žije se svým bratrem v pronajatém bytě v Praze.
Román je jedním z četných děl Hüttlové, které patří sice do kategorie umělecky nenáročné a zábavné konzumní četby, ale obsahuje také výchovné a morální poslání. Román vyšel v roce 1935, ilustroval ho O. Peška. Nakladatel byl Gustav Voleský, knihkupec v Praze XII, Fochova 15.

Děj
Olze ve čtrnácti letech zemřeli krátce po sobě oba rodiče. Ona a její bratr Toník, čerstvý maturant, se museli přestěhovat z malého města v Pošumaví, Domažlic, do Prahy. Pronajali si byt, Toník studoval práva, Olga obchodní akademii a oba si vydělávali placenými kondicemi. Na přímluvu profesorky gymnázia se Olze podařilo získat velmi dobré místo u ruské rodiny Vazovských, kde měla doučovat sedmnáctiletou Zinu. Při prvním seznámení s rodinou se seznámila i se Zininým strýcem. Pětatřicetiletý Petr Ronský byl známý malíř, spisovatel a bohém. Zina si dělala nároky na volný čas Olgy, považovala ji nejen za svou učitelku, ale i přítelkyni, takže Olga měla při pobytu v domě mnoho příležitostí promluvit s Ronským, několikrát ji doprovodil i domů. Ronského zaujalo, že takové mladé děvče je velmi vzdělané, že zná jeho dílo a že se s ní dá o mnohém hovořit, Olga byla omámena jeho suverénností, „tajemností“ a galantností.
Olze se nabídla ke koupi levně chatka na Berounce, kde chtěli s bratrem trávit víkendy, aby nebyli pořád v Praze. Na chatě se seznámila s mladým úředníkem Milošem Hájem, který byl vášnivý motocyklista a veselý společník, čas s ním bezproblémově ubíhal. Jednou když Ronský vezl Olgu z hodiny od Ziny, dal jí najevo, že mu na ní záleží, políbil ji a definitivně ji zamotal hlavu. On sám také cítil, že si k Olze vytvořil neobvykle silné pouto. Rodina Vazovských se rozhodla, že přesídlí do Paříže, na rozloučenou se rozhodli navštívit ještě Karlovy Vary, kam pozvali jako Zininu společnici i Olgu. Zde trávila Olga společně čas s Petrem Ronským, ten však již věděl, že s rodinou odjede definitivně do Paříže a poslední den pobytu to sdělil Olze. Olga okamžitě z Karlových Varů odjela na chatu k Berounce, kde se setkala s Milošem Hájem. Přiznala mu svůj cit a rozhodnutí již nikdy Ronského nevidět. Miloš Háj se ji snažil rozptýlit a slíbil, že ji bude stále nablízku, aby nepodlehla náhlému hnutí a nevyhledala Ronského.
Ronský odjel do Paříže, aniž se mu s Olgou podařilo rozloučit, občas se ozval pohledem, ale Olga dodržovala své předsevzetí. Během každodenních styků s „lékařem zlomených srdcí“ Milošem Hájem si uvědomila, že si k němu vybudovalo pevné pouto a když ji požádal o ruku, přijala.
zdroj : Wikipedie

Komentáře ke knize
Jaromíra Hüttlová

Narozena 11. 11. 1893 v Táboře, zemřela 21. 10. 1964 v Praze. Středoškolská profesorka, autorka dívčích románů, populáně naučných prací a jazykových učebnic, překladatelka z francouzštiny a němčiny. Při psaní beletrie používala pseudonymy.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu