Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Okamžiky radosti - rozhovor Martina Štolla s Janem Špátou

Jan Špáta, Martin Stoll

Malá Skála | 2002


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 255
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-902777-5-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 26. listopadu 2021 13:15
Číslo položky: 249160

Knížka rozhovorů s významným představitelem českého dokumentárního filmu, režisérem a kameramanem Janem Špátou, je členěna do patnácti okruhů. V jednotlivých kapitolách se autor vrací k mezním situacím vlastního života a k vlivům, z nichž čerpal jako člověk i umělec. Špáta se vyjadřuje nejen k otázkám filmového řemesla, ale i k tématům obecně lidským: k proměnám času, láskám i stárnutí, ke stavu tohoto světa a víře v Boha. Ačkoliv sám sebe charakterizuje jako moralistu, zůstává především citlivým člověkem s nezměrnou dávkou pochopení a darem uchovávat okamžiky radosti.

Komentáře ke knize
Jan Špáta

Jan Špáta byl český kameraman, režisér a vysokoškolský pedagog. Dětství strávil v Hronově, roku 1952 vystudoval fotografii na Průmyslové škole grafické a poté kameru na FAMU. Pracoval jako kameraman ve Zpravodajském filmu, podílel se na desítkách filmů většiny režisérů dokumentárních filmů 60. let. Zásadně jej ovlivnila spolupráce s Evaldem Schormem. Sám začal režírovat, prosadil se zejména svými citlivými a odvážnými eseji , cestopisy a filmy o hudbě . Byl úspěšným autorem i po roce 1989, podílel se zejména na sériích GEN, GENUS, OKO nebo Jak se žije. Roku 1998 se rozhodl vědomě ukončit fillmovou kariéru bilančním snímkem Láska, kterou opouštím. Je autorem několika knih a držitelem mnoha filmových cen. O jeho přínosu pro český film se hovoří jako o Špátově dokumentaristické škole, svým humanistickým i řemeslně dokonalým pojetím filmu ovlivnil celé generace svých studentů Pedagogicky působil na FAMU, od 15. května 2002 jako profesor pro obor filmové, televizní a fotografické umění a nová média – dokumentární tvorba. Jeho manželka Olga Sommerová i dcera Olga Špátová jsou rovněž autorkami dokumentárních filmů.

Martin Stoll

Martin Štoll je český režisér, scenárista, kameraman a dramaturg dokumentárních filmů, dále teoretik filmu a médií, pedagog a nakladatel. Absolvoval FAMU jako žák Jana Špáty. Vyučoval zde a pak pracoval jako dramaturg Centra publicistiky a dokumentaristiky v České televizi . Dále působil na Literární akademii v Praze, kde zastával různé pozice . Docentem byl jmenován na Fakultě filmové a televizní Vysoké školy múzických umění v Bratislavě , kde také vyučoval v Ateliéru dokumentárnej tvorby . 18. května 2017 byl prezidentem Andrejem Kiskou v Bratislavě jmenován profesorem v oboru Filmové umění a multimédia. Hlavním úvazkem pracuje na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy , kde je vedoucím Katedry mediálních studií , garantem oborů Mediální studia a Komunikační studia a členem oborové rady doktorského studia. Bývá členem porot mezinárodních festivalů i národních přehlídek , založil s Jiřím Flídrem festival dokumentárních filmů se sociální tematikou NADOTEK Ústí nad Orlicí, jehož byl programovým ředitelem . Zastupoval Českou republiku na mnohých odborných sympoziích , konferencích a festivalech . Podílel se na programové náplni bilanční přehlídky česko-slovenského dokumentárního filmu na Cine du Réel v Paříži , na výběru filmů do Visegrád Documentary Library nebo na katalogu o českém filmu pro českou expozici na světové výstavě Aichi . Byl hlavním auto...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více