Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Odkaz lovce tajgy

Rudolf Luskač

Albatros | 1981


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 254
Jazyky: česky
Ilustrátor: Zdeněk Burian
Editor: Jiří Sedláček
Edice: 153. svazek ed. Knihy odvahy a dobrodružství 672x
Vydání: 4
Vydáno v: Praha
Náklad: 40 000 ks
Poznámka: obálka Zdeněk Burian
Vystaveno: pá 25. března 2022 10:07
Číslo položky: 303419

Kde je v tajze ukryt poklad Ivana Feklistova, geologa uprchlého z carského vězení? Toto tajemství svěřil starý revolucionář jen svému vnukovi, s podmínkou, že se věnuje studiu geologie, neboť jen geolog pozná ze značek, ukrytých pod Puškinovou básní, a potom na místě v tajze, o jaký poklad se jedná. Ivan Feklistov chtěl toto bohatství věnovat osvobozenému lidu a ne carské vládě, které by připadlo za jeho života. Ale o pokladu něco tuší i bohatý obchodník Pugovkin a tak je tajemství celou dobu ohroženo. Oleg Feklistov, vnuk revolucionářův, obeznámí s celou věcí svůj geologický ústav a dostane svolení, aby vedl průzkumnou výpravu do tajgy. Český vyprávěč příběhu se k výpravě připojí, jen aby poznal tajgu a zalovil si. Zažije tak mnohé, co ani nečekal, neboť výprava se setká s nástrahami zvířat i lidí a všichni členové živi nedojdou. Poklad je však po mnohých útrapách nalezen a skutečně jen geolog Oleg je schopen jej rozpoznat a ocenit, jak nesmírné bohatství věnoval zemřelý revolucionář sovětské vládě.
Vyprávěč Rudolf Luskač seznamuje českého čtenáře nejen s napínavým dějem v tajze, ale hlavně s její přírodou a jejími obyvateli lidskými i zvířecími, pro něž si vytvořil během dlouhého pobytu v Sovětském svazu hluboké pochopení.
V literární (zkrácené) úpravě Jiřího Sedláčka.

Komentáře ke knize
Rudolf Luskač

Rudolf Luskač byl český spisovatel, romanopisec a povídkář. Rudolf Luskač se narodil v Rájci nad Svitavou jako syn Rudolfa Luskače, úředníka v lihovaru v sousedním Jestřebí. V rodišti vychodil obecnou školu a roku 1909 se s rodiči přestěhoval do Prahy, kde navštěvoval reálné gymnázium a poté v letech 1917–1918 studoval na lesnické akademii v Zákupech. Vojenskou službu vykonával na Slovensku, kde po porážce Maďarské republiky rad pomáhal při útěcích komunistů a byl proto roku 1921 zatčen. Po propuštění emigroval do Saska a vystudoval tam Vysokou lesnickou školu . Roku 1927 odjel do Sovětského svazu. Nejprve zde pracoval jako inženýr-mechanizátor lesního průmyslu v Karélii a od roku 1932 jako vedoucí Leningradského státního trustu lesního hospodářství. V souvislosti se svou profesí procestoval Střední Asii, ruský Dálný východ, černomořskou oblast, Kavkaz, Turkmenistán, Kazachstán, Ukrajinu i sibiřskou tajgu. Roku 1941 vstoupil do 1. československého armádního sboru Ludvíka Svobody a s ním přišel roku 1945 do Prahy jako velitel autokolony, přičemž i po válce zůstal do roku 1950 ve svazku s armádou. Roku 1950 byl v souvislosti s politickými procesy v Československu zatčen, devět měsíců vězněn, ale naštěstí pro něho byla obvinění prohlášena za falešná. Po propuštění začal pracovat v redakci Světa sovětů, v letech 1951–1960 byl zaměstnán v oddělení sovětských poradců na Ministerstvu lesů a dřevařského průmyslu a od roku 1960 v oddělení přidružené výroby a myslivosti Správy lesního hospodářství ministerstva zemědělství, lesního a vodního hospodářství. Působil také jako odborný tlumočník Rady vzájemné hospodářské pomoci, kde využíval vynikající znalost ruštiny a němčiny. Roku 1963 se stal spisovatelem z povolání. Luskač začal publikovat od poloviny 20. let 20. století lovecké příběhy a fejetony v německých časopisech (napříkl...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více