Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Oceánem světelných roků : fantastická trilogie : (Signály z vesmíru. Planeta tří sluncí. Přátelé z Hadonoše)

Vladimír Babula

MNladá fronta | 1963

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 264
Jazyky: česky
Ilustrátor: Kamil Lhoták
Edice: 128. svazek ed. Vpřed 90x
Vydání: 1
ISBN: 23-060-63
Vydáno v: Praha
Náklad: 20 500 ks
Poznámka: obálka Kamil Lhoták
Vystaveno: po 13. září 2021 10:08
Číslo položky: 220893

Přepracované vydání trilogie, jejíž děj se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy cesty do vesmíru jsou už sice každodenní záležitostí, ale přece jen je ještě dost planet člověkem dosud neprobádaných, takže cesta na ně skýtá mnoho nečekaných překvapení a možností pro uplatnění zvídavosti a statečnosti lidského ducha…

Leif Severson, hlavní hrdina prvního dílu, je účastník Amundsenovy výpravy, který roku 1928 zmrzl při dobývání severního pólu. Je znovu přiveden k životu sovětskými vědci na sklonku 20. století. Když se Severson seznámí se zázraky komunistické Evropy, přijme účast v první mezihvězdné výpravě k Proximě Centauri, odkud byly zachyceny signály rozumných bytostí. Na závěr prvního dílu výprava dorazí k hledané planetě X, avšak ta se krátce předtím zničí atomovou válkou. V druhém dílu pozemšťané zkoumají planetu Kvarta u sousední hvězdy. Uprostřed džungle naleznou primitivní civilizaci, ale také stopy po jiných, vysoce vyspělých bytostech. McHardy, účastník expedice a člen tajné zpátečnické organizace, se spolu s dvěma společníky pokusí zmocnit planety. Plán se mu však nevydaří a je zanechán na Kvartě. Ve třetím dílu na Zemi přilétnou mimozemské bytosti ze souhvězdí Hadonoše, jejichž stopy byly na Kvartě nalezeny. Přivezou napraveného McHardyho a seznámí lidstvo se způsobem, jak se rychle dorozumívat s jinými planetami. V závěru se k nim připojuje Severson na jejich další cestě k hvězdě Sírius. Trilogie je psána svižným jazykem, avšak celek je značně naivní, budovatelsky optimistický a poplatný sovětskému pojetí SF. Nicméně to byl první český SF román po čtyřletém prázdnu od roku 1950, po nejdelší odmlce české SF od počátku století.

Komentáře ke knize
Vladimír Babula

Vladimír Babula byl český redaktor, spisovatel, autor vědecko populárních a vědeckofantastických povídek a románů. Narodil se v rodině s komunistickým přesvědčením. Ve Zlíně vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu a pak se uchytil jako ilustrátor dětských knížek. Krátce poté začala válka a on emigroval v obavě ze zatčení do Švýcarska. Po skončení války se vrátil do Československa a začal pracovat jako redaktor severočeského vydání deníku Mladá fronta. Ze severních Čech se přestěhoval do Prahy a zde nastoupil u stejného nakladatelství jako zemědělský redaktor. Pak nastoupil jako dělník v továrně Tatra, ale v roce 1952 se do redakce vrátil. Začal u Mladého technika, který změnil název na Věda a technika mládeži a pod tímto názvem jej začal jako šéfredaktor řídit. Odtud odešel v roce 1960 do ČTK a nakonec se živil jako samostatný novinář. Zemřel brzy, ve věku 47 let. Měl celkem 3 děti: z prvního manželství syna Dmitrije a dceru Alenu, z druhého manželství syna Tomáše. Vladimír Babula začal nejdříve vytvářet dětská leporela , pak se pustil do SF románů, které otiskoval na pokračování v jím vedeném časopise VTM , poté je vydala Mladá fronta knižně. O několik let později je Babula vydal znovu v poněkud zkrácené verzi pod názvem Oceánem světelných roků. Mimo tyto romány napsal několik sci-fi povídek do časopisu Pionýr. Také jej zlákal SF autor Rudolf Faukner k společnému napsání a vydání knihy vědecko-populární i přes SF název Kdyby přišli Marťané.... V řadě různých časopisů měl otištěny své SF povídky. Všechny tyto práce byly poplatné době vzniku, tedy nadšeně budovatelské.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet