Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Obsahuji davy : o mikrobech v nás, kolem nás a o jejich fascinujícím vlivu na náš život

Ed Yong

Jan Melvil Publishing | 2017

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 419
Jazyky: česky
Překladatel: Filip Drlík
Edice: Pod povrchem 13x
Vydání: Pod povrchem
ISBN: 9788075550279
Vystaveno: po 25. července 2022 10:11
Číslo položky: 369884

Přelomové, nádherně poučné a velmi zábavné pojednání o nejzásadnější revoluci v biologii od dob Darwina - pohled na svět „očima mikroba“, který odhaluje kouzelný a radikálně přestavěný obraz života na Zemi.

Každý živočich, ať už člověk, sépie nebo vosa, je domovem milionů bakterií a dalších mikrobů. Ed Yong, jehož humor je stejně evidentní jako jeho vzdělání, nás ponouká k tomu, abychom se na sebe a své zvířecí společníky podívali v novém světle - ne jako na jedince, ale spíše jako na vzájemně propojené a závislé davy, kterými nepochybně jsme. Mikrobi v našem těle jsou součástí našeho imunitního systému a chrání nás před chorobami. V hlubokých oceánech se nacházejí záhadní tvorové bez úst a střev, kterým veškerou energii zajišťují mikrobi. Bakterie poskytují sépiím pláště neviditelnosti, pomáhají škůdcům likvidovat lesy a umožňují parazitům způsobovat nemoci postihující miliony lidí.

Mnoho lidí mikroby považuje za patogeny předurčené k likvidaci, ale ti, kteří s námi žijí - mikrobiom - formují naše tělo, chrání naše zdraví, utvářejí naši identitu a zaručují nám neuvěřitelné schopnosti. V této ohromující knize vás Ed Yong zavede na velkolepou výpravu za našimi mikrobiálními partnery a představí vám vědce v předních liniích vývoje. Změní váš pohled na přírodu a zároveň i vnímání našeho místa v ní.

Komentáře ke knize
Ed Yong

Ed Yong , celým jménem Edmund Soon-Weng Yong, je britský popularizátor vědy, bloger a novinář žijící v Londýně. Jeho manželkou je Liz Neeley. Jeho blog Not Exactly Rocket Science byl od roku 2006 publikován na stránkách časopisu National Geographic Phenomena. Od roku 2015 Yong pracuje pro měsíčník The Atlantic. Na sklonku roku 2017 Ed Yong oznámil, že s psaním blogu končí a bude se plně věnovat psaní článků pro The Atlantic. Jeho články vycházely nebo vycházejí také v dalších periodikách, jako je například BBC , Nature, Scietific American, New Scientist, The Guardian, The Times, The New York Times nebo The New Yorker. Ed Yong je autorem knihy „I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life“, která vyšla česky pod názvem „Obsahuji davy: O mikrobech v nás, kolem nás a o jejich fascinujícím vlivu na náš život“. V průběhu roku 2020 psal pro The Atlantic desetidílnou sérii článků věnujících se pandemii nemoci covid-19 v širším vědeckém kontextu . Dne 11. června 2021 za tuto sérii obdržel Pulitzerovu cenu v kategorii "Explanatory Reporting". Aktivní je také na Twitteru. Ed Yong získal bakalářský a magisterský titul ze zoologie, kterou vystudoval na University of Cambridge v roce 2002. Postgraduální studia dokončil na University College v Londýně, kde v roce 2005 získal titul v biochemii, zabýval se studiem enzymů. Ed Yong se věnuje popularizaci vědy. Vědecké novinky zprostředkovává na svém blogu i ve svých novinových článcích širšímu okruhu veřejnosti. Jeho přístup k popularizaci vědy byl označen za „budoucnost ve sdělování novinek ze světa vědy“ Přímo navštěvuje také různá vědecká pracoviště, muzea i odborníky, od nichž si nechá vyprávět o různých případech z živočišné říše. Za svoji práci a popularizaci vědy získal v roce 2010 ocenění od ResearchBlogging.org, organizace, která podporuje vědeckou novinařinu zaměřenou na výzkumy, jež už byly publikovány ve vědeckých časopisech, ale jsou „lépe zprostřed...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více