Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Obrázky z českých dějin a pověstí

Jiří Kalousek, Zdeněk Adla, Jiří Černý

Albatros | 1982

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 151
Jazyky: česky
Série: Obrázky z dějin 1.
Vydání: 1
ISBN: 13-787-82
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Vystaveno: st 15. června 2022 15:19
Číslo položky: 349849

Krátké, většinou dvoustránkové, příběhy z českých dějin, pověstí a legend.
2. vyd.

Obsah: Pověst o praotci Čechovi, Pověst o Krokovi a jeho dcerách, Pověst o Libuši a Přemyslovi, Pověst o Ctiradovi a Šárce, Pověst o Křesomyslovi a Horymírovi, Pověst o Lucké válce, Pověst o Durynkovi, Pověst o Bruncvíkovi, Pověst o králi Svatoplukovi, Pověst o králi Ječmínkovi, Kníže Václav, Pověst o Oldřichovi a Boženě, Pověst o Břetislavovi a Jitce, Vratislav II., Vladislav II., Pověst o Tatarech na Moravě, Přemysl Otakar II., Konec rodu Přemyslovců, Jan Lucemburský a Karel IV., Pověst o založení Nového města pražského, Pověst o chrámu na Karlově, Václav IV., Pověst o kouzelníku Žitovi, Jan Hus, Počátky husitství, Jan Žižka, Prokop Veliký, Jan Roháč z Dubé, Pověst o blanických rytířích, Jiřík z Poděbrad českým králem, Jiříkovo mírové poselstvo, Pověst o Daliborovi, Jagellovci na českém trůně, Pověst o kutnohorských havířích, Pověst o staroměstském orloji, Pověst o Faustově domě, Habsburkové v Čechách, Císař Rudolf II., Pověst o golemovi, Bílá hora, Jan Ámos Komenský, O Janu Kozinovi, Sedláci u Chlumce, Josef Dobrovský, První dělníci, 1848, Karel Hynek Mácha, Karel Havlíček Borovský, Božena Němcová, Josef Kajetán Tyl, Národní divadlo, Jan Neruda, Sjezd U kaštanu.

2. vydání

Komentáře ke knize
Jiří Kalousek

Jiří Kalousek byl český malíř, kreslíř, karikaturista a ilustrátor. Byl žákem Antonína Pelce a Františka Muziky na VŠUP. Ilustroval řadu knih pro děti, humoristických publikací, leporel, kreslených filmů i umělecky naučné literatury.

Zdeněk Adla

Zdeněk Adla, vlastním jménem Zdeněk Dlouhý , byl český spisovatel, novinář, knižní grafik a ilustrátor. Zdeněk Adla se narodil v roce 1910 a pocházel z rodiny košíkáře. Měšťanskou školu navštěvoval v Kostelci nad Labem. Od roku 1925 se v Praze učil písmomalířem. O tři roky později začal studovat na střední Státní grafické školue v Praze, jež ale nedokončil, aby se mohl věnovat politice a novinářství. Od roku 1929 pracoval jako organizační tajemník sekretariátu Komunistického svazu mládeže pro Pražský kraj, od roku 1931 do rozpuštění svazu zastával funkci v agitpropu, tj. byl agitačním pracovníkem propagace. Ve 30. letech pracoval jako grafik pro KSČ, navrhoval plakáty, obálky brožur a ilustrace knih K. Boreckého. Vlastním nákladem vydával básnické sbírky mladých komunistů . Roku 1934 nastoupil jako reklamní grafik do obchodního domu Teta. Hned počátkem druhé světové války roku 1939 byl zatčen a do roku 1945 vězněn v Dachau a Buchenwaldu. I zde vedl skupinu mladých komunistů Bohema. Po osvobození se věnoval mnohostranné novinářské práci. Pracoval v sekretariátu ÚV KSČ a založil časopis Hlas osvobozených. Od června 1945 byl redaktorem a po roce 1948 až do roku 1951 i šéfredaktorem časopisu Svět sovětů. Roku 1949 se oženil se spisovatelkou Věrou Adlovou rozenou Studenou. V letech 1952–1955 působil jako dopisovatel ČTK v Moskvě. Po návratu se nejprve stal zástupcem šéfredaktora časopisu Květy a přispíval do mnoha dalších periodik . Mezi lety 1962 a 1970 zastával místo šéfredaktora časopisu Mateřídouška. Roku 1967 založil časopis Sluníčko, který poté ještě dva roky redigoval. V letech 1961–1962 a od roku 1971 až do své smrti se věnoval literatuře pro děti a mládež jako spisovatel z povolání. Roku 1963 se svou ženou Věrou Adlovou a B. Foltýnem uspořádal učebnici Čítanka pro 5. ročník ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více