Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Objevy v Tasíli

Henri Lhote

Mladá fronta | 1962

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 207
Jazyky: česky
Ilustrátor: Gérard Franceschi
Překladatel: Jan Strnad, Krista Tenorová, Anna Vobořilová, Krista Teorová
Edice: 9. svazek ed. Kolumbus 294x
Vydání: 1
ISBN: 23-001-62
Vydáno v: Praha
Náklad: 26 500 ks
Vystaveno: po 7. září 2020 18:54
Číslo položky: 114916

Bohatě ilustrovaná zpráva o nálezech obrazů ve skalních sídlištích pravěkých lidí na Sahaře z pera vedoucího archeologické expedice. Objevy skýtají bohatství údajů z prehistorie Sahary, rozšiřují naše vědomosti o tamějším obyvatelstvu na období 8000 let a jsou významné uměleckohistoricky, geologicky i antropologicky.

Doslov: Karel Petráček: O Sahaře, Tuarezích a prehitorických obrazech. Fot.: Gérard Franceschi a kol. Red. pozn.: Svetozár Pantůček.

Komentáře ke knize
Henri Lhote

Henri Lhote ) byl francouzský etnograf, spisovatel a cestovatel, objevitel skalních maleb na Sahaře. Byl žákem abbé Henriho Breuila, paleontologa zaměřeného na výzkum jeskynního malířství. Při pobytu v Alžírsku se roku 1933 v Djanetu setkal s vojákem jménem Brenans, který mu vyprávěl o tom, jak v jednom údolí liduprázdného pohoří Tassili objevil na skalách malby zvířat. Lhote se na místo vypravil a datoval petroglyfy do období 6. tisíciletí př. n. l., kdy byla Sahara travnatou savanou s množstvím zvěře, které uživilo početnou loveckou a pasteveckou populaci, nazývanou Bovidiáni. Ve spolupráci s pařížským Musée de l'Homme pořídil soupis více než osmi set bovidiánských artefaktů a v roce 1957 uspořádal velkou výstavu jejich kopií v Musée des arts décoratifs. O svých nálezech také napsal řadu úspěšných publikací, dvě z nich byly přeloženy i do češtiny. Kontroverzi vzbudil Lhote svými pokusy interpretovat některé malby jako doklady o návštěvách mimozemšťanů, které ovlivnily vznik lidské civilizace. Například postavu s kulatou hlavou připomínající přilbu nazval „Velký marťanský bůh“.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat