Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Obchod na korze : Nevěsta

Ladislav Grosman

Mladá fronta | 1970


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 155
Jazyky: česky
Edice: 9. svazek ed. Edice Alfa 1x
Vydání: 3
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 000 ks
Poznámka: obálka Jiří Rathouský
Vystaveno: pá 22. července 2022 9:08
Číslo položky: 368808

Obchod na korze se odehrává během druhé světové války v malém městečku Sabinov na Slovensku. Základním motivem novely je dilema hlavního hrdiny, truhláře Tóny Brtka (ve filmu jej ztvárnil Jozef Kroner), zda dokáže odporovat zlu ztělesněnému protižidovskými zákony a jejich vykonavateli hlinkovskými fašisty a odolá výhodné šanci, která se mu nabízí: získat postavení a majetek na úkor druhého člověka.
V povídce nevěsta se vrací k osudům obyvatelů kteréhosi malého města pod Vihorlatem, k osudům lidí, kteří se i za těch nejhorších podmínek snažili zachovat si lidství a životní optimismus, aby pak byli zaskočeni apokalypticky hrůznou dobou.

Komentáře ke knize
Ladislav Grosman

Ladislav Grosman byl slovenský spisovatel židovského původu. Vstoupil do literatury roku 1965 novelou Obchod na korze, která tragikomicky líčila atmosféru klerofašistického Slovenského štátu. Text měl mimořádný ohlas, Grosman ho přepracoval i do podoby filmového scénáře, který byl natočen Jánem Kadárem a Elmarem Klosem. Film pak získal dokonce Oscara, jako dosud jediný slovenský film v historii. Podobnou tematiku jako Obchod na korze měla i sbírka povídek Nevěsta. V exilu vydal ještě jednu sbírku kratších próz nazvanou Hlavou proti zdi, kde se objevují již i nová prostředí. Z pozůstalosti byla vydána próza Z pekla štěstí.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu