Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější

Bartolomé de las Casas

Lidová demokracie | 1954


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 252
Jazyky: česky
Překladatel: František Gel
Edice: 30. svazek ed. Politická knihovna Čs. strany lidové 4x, Hlasy míru 0x, Politická knihovna Čs. strany lidové Hlasy míru 1x
Vydání: Vyd. 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 5 400 ks
Vystaveno: út 26. října 2021 8:26
Číslo položky: 235203

Kniha vyšla tiskem roku 1552 a záhy otřásla tehdejším světem, neboť vyjevila, co se skrýva za slovy „objevení Nového světa“, a vznesla na slavené conquistadory obžalobu z patnácti miliónů vražd, z plenění a pustošení, mučení a loupení; ze zločinů, které obracejí v poušť země indické.
Svědomí Kolumbova průvodce, dominikánského kněze, bylo otřeseno ukrutnostmi, které páchali španělští conquistadoři na bezbranných domorodcích Nového světa. Podniká akce ve prospěch "Indijců", zastává se jich u samého dvora; ironií dějin však se stal "ochránce ubohých" bezděčným inspirátorem zavlékání černochů do Ameriky. Stařec téměř devadesátiletý se zříká biskupské hodnosti a vydává tiskem obviňující zprávu, určenou původně králi Karlu V. Toto svědectví je důležité jako historický pramen i jako jeden v prvních manifestů za lidská práva a za rovnost plemen. - Celou polovinu knihy vyplnil Fr. Gel komentáři a životopisnou reportáží o autorovi: uzavřel ji sněmovní řečí Castelarovou, která dala popud k ukončení otroctví. Vyobrazení jsou kopiemi starých původních rytin, přiložené mapky ukazují představu o zeměkouli před Kolumbovými objevy a po nich.

Komentáře ke knize
Bartolomé de las Casas

Bartolomé de las Casas byl misionář a dominikán španělského původu působící v Latinské Americe v době kolonialismu. Veřejnosti je znám zejména svojí kronikou nazvanou O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější , v níž se zastává indiánů a podává svědectví o otřesných krutostech, které na nich conquistadoři páchali. Inspirován Ciceronem a jeho myšlenkami, se indiány snaží chránit. Las Casas tvrdí, že lidská racionalita je univerzálně společná všem lidem. Španělský kardinál Ximenes udělil Las Casasovi titul »Ochránce Indijců« . Toto označení, jež pozdější dějiny daly Las Casasovi za nejčastější přídomek, bylo tenkrát míněno jako definice úředního poslání. Působil jako biskup v mexické diecézi Chiapas. Město Ciudad Real bylo po něm přejmenováno na San Cristóbal de las Casas. Kniha O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější byla původně – roku 1542 – napsána pro jediného čtenáře, pro císaře Karla V., krále španělského. Tiskem vyšla po prvé roku 1552 a otřásla tehdejším světem, neboť vyjevila, co se skrývá za slovy „objevování Nového světa“, a vznesla na slavné conquistadory obžalobu z patnácti miliónů vražd, z plenění a pustošení, mučení a loupení – ze zločinů které obracejí v poušť „Země Indijské“ .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu