Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

O české písni lidové a zlidovělé

Bedřich Václavek, Robert Smetana

Svoboda | 1950


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 311
Jazyky: česky
Edice: Sebrané spisy 60x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 5 500 ks
Vystaveno: pá 22. ledna 2021 14:24
Číslo položky: 145854

Soubor kratších i značně rozsáhlých 28 studií a článků; některé z nich psal B. Václavek, jiné R. Smetana a jiné jsou opět výsledkem práce společné. Všechny jsou věnovány tématu, o něž se zajímal Václavek již od doby studia na universitě za vedení profesora Jakubce. Tam v Jakubcově semináři vznikly první monografické práce a odtud se Václavkův zájem rozšiřoval na pole širší: na celou oblast písně lidové, písně zlidovělé, písně kramářské. V tomto svazku jsou přetištěny i důležité průvodní stati 3 hlavních edicí našich autorů: Českých písní kramářských, Českého národního zpěvníku (to jest zpěvu společenského v 19. století) a Sušilových Moravských národních písní. Poslední studií je souhrnný obraz, publikace kdysi ve "Svazcích": Lidová slovesnost v českém vývoji literárním. Všude v tomto díle se projevuje snaha uplatnit nová hlediska a to objektivní proti dřívějším subjektivním

Komentáře ke knize
Bedřich Václavek

Bedřich Václavek byl český marxistický estetik, literární teoretik a kritik. Jako člen Devětsilu byl stoupenec poetismu. Rozpracoval směr socialistického realismu. Bedřich Václavek se narodil 10. ledna 1897 v Čáslavicích u Třebíče. Pocházel z chudé rodiny. Gymnázium vystudoval v Třebíčí. Poté studoval germanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity v Praze. Jeho učiteli byly přední osobnosti české literární vědy a folkloristiky: Zdeněk Nejedlý, Otokar Fischer, Čeněk Zíbrt a další. Po ročním studiu na univerzitě v Berlíně působil krátce v Brně jako středoškolský profesor a potom po většinu svých tvůrčích let jako knihovník Zemské a univerzitní knihovny v Brně a Studijní knihovny v Olomouci. Soustavně byl veřejně činný. Byl nejvýznamnějším představitelem levice v literární vědě. Ve dvacátých letech byl členem avantgardy sdružené v Devětsilu. Ve 30. letech působil v Levé frontě. Za okupace se zapojil do protifašistického odboje, byl zatčen, převezen do koncentračního tábora v Osvětimi a 5. března 1943 pravděpodobně usmrcen injekcí. Dnes je po něm pojmenována jedna z kolejí Univerzity Palackého v Olomouci a ulice v Třebíči, v Olomouci a v Praze-Dejvicích. První Václavkovou knihou je soubor statí o jeho současnících Od umění k tvorbě . Další byla historická monografie Poezie v rozpacích . Třetí nejdůležitější knihou byla Česká literatura 20. století . Jeho dílu projevila úctu Filozofická fakulta MU v Brně, která ho posmrtně jmenovala docentem pro obor novější české literatury.

Robert Smetana

Narozen 29.8.1904 ve Vídni, zemřel 6.10.1988 v Brně. PhDr., DrSc., profesor hudební výchovy na Universitě Palackého v Olomouci, sběratel lidových moravských písní, muzikolog. Práce v oboru, vlastivědné práce o Olomouci.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat