Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Nula : životopis jedné nebezpečné myšlenky

Charles Seife

Argo | 2005


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 263
Jazyky: česky
Překladatel: Pavel Houser, Jana Houserová
Edice: 25. svazek ed. Aliter 31x
Vydání: 1
ISBN: 80-7363-048-6 80-7203-741-2
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Martin Radimecký
Vystaveno: čt 31. března 2022 11:52
Číslo položky: 307153

Životopis jedné nebezpečné myšlenky.
Tato kniha je historií nuly. Zrodila se ve starověku a posléze se jí podařilo vybojovat si místo na slunci na Východě, s prosazením na Západě to však měla mnohem obtížnější. Možná proto se naší civilizaci dodnes mstí a neustále působí nové a nové potíže – od havárií řídících systémů až po fundamentální problémy v moderní fyzice.

Stejně je však naše kniha i historií lidí, kteří po staletí s nulou bojovali a nakonec jí v nerovném boji podlehli učenců a mystiků, vědců a kněží, všech těch, kdo se nule snažili porozumět a ovládnout ji. Je to příběh marných, někdy i násilných pokusů západního světa ochránit se před vlivem východních myšlenek. A je to také historie paradoxů, které s sebou přináší nevinně vypadající číslo, paradoxů, které mátly i nejchytřejší mozky minulého století a hrozily narušit vlastní základy vědeckého myšlení.

Nula nakonec vždy zvítězila nad těmi, kdo se jí stavěli na odpor. Lidé ji nikdy nedokázali přinutit, aby se přizpůsobila jejich filozofiím, to ona utvářela naše názory na vesmír i na samotného Boha.

Komentáře ke knize
Charles Seife

Charles Seife je americký profesor, spisovatel, novinář a popularizátor vědy. Bakalářský titul získal na Princetonské universitě a studoval také matematiku na Yalově universitě a žurnalistiku na Kolumbijské univerzitě. V současnosti se zabývá popularizací vědy a pracuje jako redaktor časopisu Science. Píše ale i pro jiné časopisy, například The Economist, anglický časopis Wired, New Scientist, Scientific American a další. V současnosti žije v New Yorku a na Newyorské univerzitě je mimořádným profesorem žurnalistiky. Pravděpodobně nejznámější je jeho první kniha Nula – životopis jedné nebezpečné myšlenky. Zde Charles Seife popisuje historii čísla nula a nekonečna a ukazuje souvislost matematiky, umění, filozofie, vědy, politiky a obchodu. Recenze knihy vyšla například i v časopise Matematika, fyzika, informatika r. 2006. Seife je jedním z mála žijících lidí pro které je definováno Erdős–Baconovo číslo. Za knihu Nula získal Charles Seife ocenění Mezinárodního PEN klubu

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu