Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Nezvěstný plukovník

Marc Soriano

Státní nakladatelství dětské knihy | 1967


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 166, [5]
Jazyky: česky
Překladatel: Václav Cibula
Edice: 91. svazek ed. Knihy odvahy a dobrodružství 683x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 13-065-67
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 28. září 2022 11:02
Číslo položky: 409147

Píše se rok 1889. V Paříži byla právě zahájena slavná Světová výstava a francouzská metropole žije plně ve znamení této významné historické události. Ze všech končin světa se sem sjíždějí významní hosté a město se doslova hemží cizinci.
Do Paříže přijíždí marseillským expresem také plukovník Cripps se svou neteří Annou, aby se tu na několik dnů zastavil na zpáteční cestě z Indie. Už ve vlaku je mu nevolno. Anniny obavy o jeho zdraví ještě vzrostou, když ji strýc, nadšený sběratel starožitností, svěří do úschovy polovinu svého bohatství, zakoupeného v Indii a prosí ji, aby vše dobře opatrovala. V pařížském hotelu se začíná rozvíjet celý řetěz napínavých zápletek a nečekaných příhod, jež se všechny točí kolem jediné hlavní dominanty: tajemného Crippsova zmizení a odstranění všech stop po něm. Také Anna je přepadena a spoutána, avšak podaří se jí uprchnout a spojit se s inspektorem Scotland Yardu Kimmishem, který se ochotně ujímá celého případu. Zřejmě jde o případ velmi složitý, na scéně se objevuje řada podivných a podezřelých osob, mimo jiné i několik Indů, a Kimmishovo pátrání zůstává dlouho bezvýsledné. Nakonec Kimmish přece jen odhalí bandu zlodějů pasoucích po Crippsových starožitnostech, ale padne přitom nečekaně do jiné léčky - Indům, kteří se vypravili po stopách národního pokladu odcizeného v Indii. Jak si však nakonec vysvětlil Crippsovo zmizení, když se ukáže, že ani lupiči, ani Indové s tím nemají nic společného?
Odpověď na tuto ústřední otáýzku najdete až v závěru knihy a budete velmi překvapeni. Rozuzlení hlavní zápletky je totiž skutečně originální, nečekané a přitom - úplně prosté...

Komentáře ke knize
Marc Soriano

Marc Soriano byl francouzský filosof, univerzitní profesor, literární kritik a spisovatel, autor románů pro děti a mládež. Jeho sestrou byla houslistka Denise Soriano-Boucheritová. Soriano se narodil v Egyptě v Káhiře. Po smrti otce se rodina odstěhovala do Itálie a v letech 1921 až 1927 žila v Pise. Poté se Soriano odstěhoval do Paříže a byl zde roku 1939 přijat ke studiu na École normale supérieure. Studium však musel přerušit, když byl během mobilizace povolán do francouzské armády. Roku 1940 byl během bojů druhé světové války zraněn a roku 1942 se připojil k francouzskému odboji. Po válce absolvoval filosofii na Sorbonně a pak pracoval na univerzitě v Ženevě společně Jeanem Piagetem. Později vyučoval na různých vysokých školách a univerzitách a působil též jako komunistický aktivista. Roku 1978 vážně onemocněl poměrně vzácnou nemocí myasthenia gravis, což mělo za následek, že byl oslaben jeho volní pohyb a také ztratil schopnost mluvit. Marc Soriano byl jedním z propagátorů interdisciplinárního přístupu k textům. Při jejich rozboru kombinoval psychoanalýzu, lingvistiku, etnologii, antropologii a filosofii. Specializoval se především na rozbory pohádek, zejména Perraultových, byl však také odborník na dílo Julesa Verna. Kromě odborných prací napsal několik románů, především pro děti a mládež.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat