Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Neználek na Měsíci TOP STAV

Nikolaj Nikolajevič Nosov

Svět sovětů | 1968


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 222
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jaroslav Malák
Překladatel: Milan Korejs
Série: Neználek 3.
Vydání: 1
ISBN: 26-040-68
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Vystaveno: st 18. ledna 2023 11:28
Číslo položky: 477548

Výprava známých človíčků z knih o Neználkovi, vede do dalšího světa - na Měsíc. Pohádkový román představující volné pokračování autorových knih Neználkovy příhody a Neználek ve Slunečním městě (ve Světě sovětů naposledy souborně pod názvem Neználek na cestách), vyprávějících o malých človíčcích vpohádkovém městě Kvítečkově. V tomto románě se několik těchto človíčků vypraví ze svého kytičkového města na dobrodružnou cestu na Měsíc. Kniha poutavým a přístupným způsobem rozvádí znalosti z kosmických letů a představy a hypotézy o přistání lidí na Měsíci.

Dovolte drobné upřesnění předchozí anotace:
Nechci předchozí text mazat, ale je silně nepřesný...
Kniha nijak nerozvádí "znalosti z kosmických letů" a vcelku ani "představy a hypotézy o přistání lidí na Měsíci". Kniha je spíše satirickým románem (a kupodivu v e střední části ani ne příliš pro děti) - sondou do drsného světa kapitalismu. Překvapujícím způsobem přesně popisující některé neblahé funkcionality kapitalistické společnosti - třeba funkci burzy, chování akcionářů, úkoly správní rady, (ne)výhody volného trhu a soukromého vlastnictví, reklamní průmysl, nebo třeba nechutné praktiky popjišťovací společnosti (jak kdyby to bylo napsáno v našich včerejších novinách).
Je to samozřejmě obehraná komunistická agitka, ale napsaná vtipně. Příběh je napínavý a navíc se čtenář seznamuje (i když s onou nedobrou socialistickou konotací) s živitem a ekonomikou ve svobodné (snad až příliš:-)) společnosti. Jazyk (alespoň českého překladu) je neobyčejně živý a překvapivě novátorsky zábavný (stále si pamatuji třeba názvy měsíční měst Mamonvill, nebo Hrabillion, jména měsíčních továrníků Pobertson a Scouperfield, nebo noclehárnu u Bleshinga, název měsíční měny Schwindling, atd...).
Jako učebnice jak si počínat v našem světě - ve smyslu opatrnosti, předvídavosti a ekonomické rozvahy - stále naprosto dokonalé.
Doporučuji nejen jako zábavné, ale i poučné čtení (nejen pro děti a mládež, ale pro každého). Navíc vydání s malákovými ilustracemi je kouzelné (rozhodně nejlepší z českých vydání.)
21.6. 2012 Samos

Komentáře ke knize
Nikolaj Nikolajevič Nosov

Nikolaj Nikolajevič Nosov byl ruský autor dětských knih. Nejznámějšími jsou knihy o Neználkovi, které byly i několikrát zfilmovány. Narodil se v rodině estrádního umělce. V letech 1927–1929 studoval uměleckou školu v Kyjevě, poté přešel na filmový institut v Moskvě. Po dokončení studia v roce 1932 nastoupil jako režisér kreslených a populárně naučných filmů v Moskvě. Zde pracoval do roku 1951. První povídku publikoval v roce 1938, v následujících letech psal řadu dalších povídek i románů pro děti. V jeho knihách je obvykle hlavní postavou naivní dítě.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat