Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Nesmrtelný život Henrietty Lacksové : neuvěřitelný příběh buněčné kultury HeLa

Rebecca Skloot

Ikar | 2013


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 384
Jazyky: česky
Překladatel: Stanislava Králová
ISBN: 978-80-249-2129-7
Poznámka: obálka Jana Šťastná
Vystaveno: pá 10. prosince 2021 11:45
Číslo položky: 254855

Zemřela v roce 1951 na rakovinu, ale její buňky stále žijí. Do dnešní doby se jich vypěstovalo přes 50 milionů tun a v lékařské vědě způsobily revoluci, pomohly k vyvinutí vakcíny proti obrně, k léčbě leukemie, chřipky a hemofilie, využívají se při výzkumu rakoviny či důsledků radioaktivního záření, při klonování i genetickém mapování. Říká se jim HeLa buňky. A žena, jíž je bez jejího vědomí před více než šedesáti lety odebrali, se jmenovala Henrietta Lacksová.
Autorce trvalo deset let, než se jí podařilo poskládat střípky ojedinělého vyprávění, v němž se prolíná rekonstrukce příběhu samotné Henrietty Lacksové a její rodiny a neuvěřitelná historie jejích buněk. Ty posloužily jako základ pro multimilionový obchod s buněčnými kulturami, ji samotnou však téměř nikdo neznal a její děti neměly peníze ani na zaplacení zdravotní pojistky. Teprve po 25 lety se dozvěděly, jaký osud potkal Henriettiny buňky, a jejich život už nikdy nebyl jako dřív.
Kniha postihuje nejen nesmírné úspěchy a pokrok na poli vědy, ale často i odvrácenou tvář lékařských výzkumů.
Nesmrtelný život Henrietty Lacksové - Rebecca Sklootová. Jednu z nejprodávanějších nově vydaných knih roku 2010 napsala cenami ověnčená americká autorka Rebeca Sklootová jako svoji prvotinu. Je to strhující příběh o střetu mezi etikou, rasovými předsudky a vědou, který mapuje vývoj zcela revolučního objevu - nesmrtelné buněčné kultury neboli HeLa buněk. Název těchto buněk je odvozen od Afroameričanky, která se v roce 1951 stala jejich nedobrovolnou dárkyní. Přestože Henrietta Lacksová zemřela velmi mladá na rakovinu, její nesmrtelné buňky budou navždy pomáhat celému lidstvu.

Komentáře ke knize
Rebecca Skloot

Rebecca Sklootová je autorkou řady oceněných odborných článků a přispívá do The New York Times Magazine, O, The Oprah Magazine, Discover a řady dalších periodik. Podílela se na sborníku The Best American Science Writing 2011 a pracovala jako korespondentka pro Radiolab rozhlasové společnosti NPR a NOVA Science NOW televize PBS. Washington Post ji zařadil mezi pět vůdčích osobností roku 2010. Její knižní prvotina Nesmrtelný život Henrietty Lacksové, na níž pracovala přes deset let, se okamžitě po vydání vyšvihla na přední místa bestsellerových žebříčků New York Times. Více než šedesát periodik, včetně Entertainment Weekly, People a New York Times, ji ocenilo jako nejlepší knihu roku 2010, byla přeložená do dvaceti pěti světových jazyků, dočkala se verze pro mladé čtenáře a HBO chystá film, jehož produkce se ujala Oprah Winfreyová a Alan Ball. Rebecca Sklootová založila a řídí nadaci The Henrietta Lacks Foundation. Vystudovala biologii a kreativní psaní. Přednáší na University of Memphis, University of Pittsburgh a New York University. Žije v Chicagu. Další informace o ní se dozvíte na anglické internetové stránce RebeccaSkloot.com anebo na Twitteru či Facebooku

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet