Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Neklidný muž

Henning Mankell

Host | 2012


99 Kč 59 Kč

Stav:
Velmi dobrý, lehce odřené rohy desek
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná (bez obálky)
Počet stran: 485
Jazyky: česky
Překladatel: Helena Stiessová
Edice: 10. svazek ed. Případy komisaře Wallandera 10x, Krimiromán 56x
ISBN: 9788072947157
Vystaveno: po 10. října 2022 8:00
Číslo položky: 414419

Jednoho dubnového rána roku 2008 zmizí na své pravidelné procházce lesoparkem vysloužilý vysoce postavený námořní důstojník H?kan von Enke. Vyšetřování případu má na starosti stockholmská policie a komisař Wallander s ním nemá nic společného - tedy oficiálně. Jenže zmizelý důstojník se měl stát tchánem jeho dcery. A tak se Wallander brzy zaplete do věcí, po kterých mu úředně nic není, slibuje, co vzápětí nesplní, dokonce i lže, když je to zapotřebí - a vychází mu to. Brzy ale narazí na matoucí špionážní aktivity, které se váží ještě k době studené války… Přidávají se ale další nečekané překážky. Co překročil šedesátku, má komisař pocit, že se nachází na prahu senility. Zoufale se drží naděje, kterou pro něj zosobňuje nedávno narozená vnučka, ale životní realita ho dohání. Do budoucnosti hledí s velkou nejistotou a zdá se nevyhnutelné, že se musí tváří v tvář utkat s tím nejvzpurnějším soupeřem: sám se sebou.
Henning Mankell vytvořil v komisaři Wallanderovi jednu z nejzajímavějších postav současného detektivního světa. Mankell dvakrát získal Cenu švédské akademie autorů detektivní literatury, za své knihy obdržel různá uznání ve Skandinávii, Evropě i Americe. Kriminální série Henninga Mankella, ve které hraje hlavní roli deprimovaný a zároveň idealistický policejní komisař Kurt Wallander, se stala hitem po celém světě. Bylo prodáno více než třicet milionů výtisků, knihy byly přeloženy do třiačtyřiceti jazyků a vzniklo více než dvacet pět filmových adaptací. Čtenáři si zasmušilého, samotářského detektiva, který se potýká s trudnomyslností i zdravotními potížemi a jehož soukromý život připomíná katastrofu, okamžitě oblíbili. Mankellovy knihy obletěly Evropu a staly se z nich bestsellery. Velkou zásluhu na tom, že se Wallanderův věhlas rozšířil i do Velké Británie a Spojených států, má slavný a cenami ověnčený seriál z produkce BBC, ve kterém hlavní postavu ztvárnil herec Kenneth Branagh. Wallanderova popularita proměnila jeho okrsek, zapadlé švédské městečko Ystad, v jednu z hlavních turistických atrakcí celého Švédska. Lidé se sem sjíždějí, aby si vychutnali pochmurnou atmosféru krajiny, kterou znají z televizních obrazovek, a na vlastní oči spatřili místa, kde se odehrávaly scény vražd. Avšak Mankellovy knihy nejsou jen pouhé krimi. Henning Mankell stvořil postavu Kurta Wallandera proto, aby jeho prostřednictvím mohl psát o znepokojujícím vzestupu násilí a rasismu, který podkopává základy švédské společnosti. Problémy, jež Mankell popisuje, se zdaleka netýkají jenom Švédska. Dají se najít v kterékoliv zemi. Také proto mají knihy Henninga Mankella tak obrovský ohlas.

Komentáře ke knize
Henning Mankell

Henning Mankell byl švédský spisovatel, autor populárních detektivních románů s inspektorem Kurtem Wallanderem, jehož případy se vždy odehrávají ve švédském městě Ystad, které se tak stalo poutním místem milovníků detektivek. Romány s Wallanderem byly natočeny i jako televizní seriál s Kenethem Branaghem v hlavní roli. Psal i prózu pro děti a divadelní hry. Byl rovněž krajně levicovým a protiizraelským aktivistou, účastnil se nepokojů švédských studentů v roce 1968. Jeden čas žil v Norsku, kde podporoval místní maoistickou stranu. Žil v Mosambiku, kde vedl divadelní soubor. Jeho manželkou byla Eva, dcera Ingmara Bergmana. V roce 2014 veřejně oznámil, že mu byla diagnostikována dvě nádorová ložiska v krku a plíci. Jednoho mrazivého lednového rána probudí komisaře Wallandera zvonění  telefonu. Vypadá to na rutinní případ. Když však detektiv přijíždí na osamocenou švédskou farmu, objevuje krvavou lázeň. Starý muž byl brutálně zavražděn a jeho žena, přiškrcená zvláštním uzlem, vzápětí umírá v nemocnici. Před smrtí však stačí zašeptat slovo "cizí". Jediné slovo, které rozpoutá vlnu násilí proti žadatelům o azyl z nedalekého uprchlického tábora.  Záhy dojde k požáru tábora a chladnokrevné vraždě somálského uprchlíka. Má však komisař opravdu hledat pachatele mezi cizinci? Vždyť bratr zavražděné ženy odhalil nové skutečnosti, které vyšetřování Wallanderova týmu komplikují. Tlak na komisaře se zvyšuje, je třeba jednat rozhodně, s chladnou hlavou a nenechat se vtáhnout do pasti všudypřítomné xenofobie. Sovětské impérium padlo. Lotyšsko je nyní suverénní stát. Ale za oficiální autonomií stojí mocné síly, které jsou těsně propojeny s ruskou mafií. Je zima roku 1991. Tým inspektora Kurta Wallandera řeší nový případ: u švédského pobřeží byly vyplaveny dvě mrtvoly přimrzlé k sobě v hrůzostrašném objetí. Mrtví muži byli východoevropští zločinci a na první pohled oběti mafie. Případ však brzy nabere hrozivý obrat poté, co se...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet