Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Největší milostný příběh na dvoře habsburském - František Ferdinand a Žofie Chotková

Beate Hammond

Ikar | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 205
Jazyky: česky
Překladatel: Pavla Lutovská
Vydání: 1
ISBN: 80-249-0294-X
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Viera Fabianová
Vystaveno: st 9. listopadu 2022 14:04
Číslo položky: 435533

Byla hraběnka Žofie Chotková jen ctižádostivá žena, která se chtěla vymanit z chudých poměrů, nebo arcivévodu Františka Ferdinanda opravdu milovala? Pět let skrývání a stovky vroucích dopisů svědčí spíš o velké lásce. Přes všechnu snahu však většina Habsburků Žofii nikdy mezi sebe nepřijala. Morganatický sňatek se neodpouští.
Habsburská císařská rodina měla v otázce manželství zcela jasno. Princip spojování dvojic spočíval ve víře, že moc je podmíněna biologicky a jen magická síla krve opravňuje vládnout.
Proti této politice se tvrdohlavě postavil následník rakouského trůnu František Ferdinand. Nechtěl se dát spoutat sňatkem z rozumu, a proto zrušil několik plánovaných svateb. A když potkal hraběnku Žofii Chotkovou, dceru rakousko-uherského vyslance v Drážďanech, pochopil, že našel ženu svého srdce. Jejich vztah neměl zdánlivě žádnou budoucnost, neboť Žofie přes úctyhodný rodokmen nenáležela do malého okruhu "rovných rodem", kteří směli vstupovat do manželství s Habsburky. Císař František Josef proto synovcovu žádost rozhodně odmítl.
Avšak František Ferdinand se nevzdal. Téměř dva roky bojoval, aby se mohl se svou vyvolenou oženit. Císař se pokoušel všemi prostředky sňatku zabránit, protože v něm spatřoval nebezpečí pro budoucnost monarchie, ale když František Ferdinand pohrozil sebevraždou, panovník ustoupil. Ovšem pod podmínkou, že se následník vzdá pro své potomky nároku na trůn. Přestože jim vídeňský dvůr a přísný dvorský ceremoniál ztěžovaly život všemožnými omezeními, na jejich velké lásce se nic nezměnilo. Šťastné manželství Františka Ferdinanda a Žofie po čtrnácti letech zaniklo z naprosto jiného důvodu: byl jím sarajevský atentát 28. června 1914. Teprve jejich smrtí se paradoxně naplnil osud, jehož se císař tolik obával: nastal konec habsburské monarchie.

Komentáře ke knize
Beate Hammond

Beate Hammond se narodila v roce 1967 v Tübingenu. Studovala v Anglii, Německu a Kanadě. Od roku 1990 žije trvale ve Vídni.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat