Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Nejisté útočiště : Československo a uprchlíci před nacismem 1933 : Československo a uprchlíci před nacismem 1933-1938

Kateřina Čapková, Michal Frankl

Paseka | 2008

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 421
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1.
ISBN: 9788071858409
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 13. října 2022 9:06
Číslo položky: 417940

Studie se zabývá československou uprchlickou politikou v letech 1933-1938, přibližuje postavení a osudy uprchlíků před nacismem v předválečném Československu.

Publikace koriguje či upřesňuje tradiční líčení předválečného Československa jako ráje pro uprchlíky, které vycházelo především ze zkušeností malé skupiny privilegovaných emigrantů. Autoři se naopak věnují i běžným, neelitním uprchlíkům z Německa a Rakouska, jejichž zkušenost byla odlišná. Kniha líčí vývoj československé uprchlické politiky včetně jejích restriktivních prvků, popisuje rozdílné postoje vůči uprchlíkům, ve kterých se odrážely politické rozpory uvnitř české, resp. československé společnosti. Zabývá se rovněž otázkami postavení a každodenního života běžných uprchlíků, mapuje působení organizací nabízejících emigrantům pomoc. Velký prostor věnuje kniha osudům židovských uprchlíků. Výklad doplňují drobné medailony "obyčejných", většinou neznámých lidí, kteří v době před druhou světovou hledali v Československu útočiště před pronásledováním nacistů.

Komentáře ke knize
Michal Frankl

Michal Frankl je bývalý český politik, v 90. letech 20. století poslanec Poslanecké sněmovny za ODS, pak náměstek ministra financí a informatiky. Už v roce 1993 se angažoval ve vedení ODS v Brně a byl aktérem sporů mezi frakcemi ODS v tomto městě. Ve volbách v roce 1996 byl zvolen do poslanecké sněmovny za ODS . Byl členem zahraničního výboru sněmovny. Na poslanecký mandát rezignoval v srpnu 1997. V letech 1997-1998 pak působil jako náměstek ministra financí Ivana Pilipa. K 1. srpnu 1998 ho z této pozice odvolal nový ministr Ivo Svoboda. Od roku 2002 byl náměstkem Vladimíra Mlynáře na ministerstvu informatiky a pracoval i v pozici vlivného radního Českého telekomunikačního úřadu. Od roku 1998 přešel z ODS do Unie svobody. Z Unie svobody vystoupil na jaře 2002 poté, co se rozpadla Čtyřkoalice. V roce 2009 se stal poradcem premiéra Jana Fischera. V této funkci byl například hlavním vládním vyjednavačem s farmářkou Ludmilou Havránkovou, jejíž pozemky bránily dostavbě dálnice D 11. Po konci vlády Jana Fischera nastoupil do soukromého sektoru a v roce 2011 se uvádí jako daňový poradce, člen Komory daňových poradců České republiky. V mládí studoval na VŠE v Praze , ale kvůli podnikání školu nedokončil. V roce 2011 absolvoval fakultu práva Janka Jesenského ve Sládkovičovu na Slovensku. V komunálních volbách roku 1994 neúspěšně za ODS kandidoval do zastupitelstva Brna a městské části Brno-Černovice. V lednu 2014 se stal členem představenstva Telefónica Czech Republic, a.s., později přejmenované na O2 Czech Republic a.s. Po rozdělení k 1. 6. 2015 přešel do České telekomunikační infrastruktury, a.s., kde je jeden ze tří členů představenstva.

Kateřina Čapková

Narozena v roce 1973 v Praze, Mgr. et Mgr., PhD., historička, výzkumnice Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR , vědecká pracovnice Institutu Terezínské iniciativy , vysokoškolská učitelka na New York University in Prague ; dcera biblisty Petra Pokorného a psycholožky Věry Pokorné ; věnuje se národnostním a náboženským skupinám v českých zemích v 19. a 20. století, národní identitě českých Židů, dějinám Romů, dějinám migrace.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet